Bacon & egg flan

Vandaag deel ik een klassieke Ierse quiche met jullie.
Een ideaal recept om de avond van te voren alvast te maken, en de dag erna nog even kort op te warmen of koud te eten met een salade erbij.
Nu met deze tropische temperaturen is het ideaal om als het in de avond afgekoeld is deze quiche alvast te maken.
Zodat je overdag of eind van de middag niet hoeft te koken.
Een quiche vind ik vaak ideaal voor dit soort dagen.
Je serveert er nog een heerlijke salade naast en klaar ben je.
Mijn persoonlijke favoriet is deze Ierse bacon en egg flan.
Een quiche met ui, ei en bacon.

Bacon & egg flan

Voor 4 tot 8 personen je kunt hem in 4 royale punten snijden of in 8 kleinere punten.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Gang Bijgerecht, dinner
Keuken Iers
Porties 8 personen

Ingrediënten
  

  • Voor het taartdeeg
  • 125 gram Bloem
  • 1 snufje Zout
  • 55 gram Koude ongezouten boter
  • 3 eetlepels Ijskoud water
  • .
  • Voor de vulling
  • 1 pakje Ontbijtspek
  • 5 medium Eieren
  • 1/2 theelepel Zout
  • 1/4 theelepel Zwarte peper
  • 100 gram Geraspte cheddarkaas
  • 1 grote Gele ui

Instructies
 

Taartdeeg

  • Doe de bloem en het snufje zout in in een mengkom.
  • Zorg ervoor dat de roomboter goed koud is en snijd deze in kleine blokjes
  • Vul een glas met ijsklontjes en vul deze met water.
  • Doe de klontjes boter in de beslagkom en verkruimel dit met je vingers door de bloem.
  • Als de bloem en de boter goed vermengd zijn doe je 3 eetlepels ijskoud water bij het deeg en roer dit met een vork goed door net zolang tot het deeg goed bind.
  • Kneed nu het deeg met je handen nog een paar keer door zodat er geen bloem meer in de kom achter blijft en je een mooie bal van het deeg kunt maken.
  • Rol de bal deeg in een stuk plastic folie en laat 10 – 15 minuten rusten in de koelkast.

Voor de vulling

  • Bak de ontbijtspek in de koekenpan krokant, snijd deze daarna in dunne reepjes.
  • Schil de ui en snipper deze grof. zet beide ingrediënten even opzij op een bord.
  • Verwarm de oven voor op 220 graden hete lucht.

Taartbodem en blind voorbakken

  • Vet een porseleinen quiche vorm in met boter.
  • Haal het taartdeeg uit de koelkast en rol deze met een deegroller uit tot een lap die 2 vingerkootjes breder is dan je vorm.
  • Leg de lap deeg voorzichtig in de vorm druk hem zachtjes aan de randen.
    Snijd overtollig deeg weg van de rand en leg een vel bak papier in de vorm.
  • Vul de vorm met een laag bakbonen of rijst en zet de quichevorm in de oven.
    Bak deze 10 minuten voor op 220 graden.
  • Haal na 10 minuten voorzichtig het bakpapier met bakbonen of rijst uit de vorm en bak de bodem zonder bakpapier nog voor een verder 2 minuten.
  • Als de 2 minuten om zijn haal je de taartbodem uit de oven en verlaag je de temperatuur van de oven naar 150 graden hete lucht.
  • Strooi een deel van de ui en de ontbijtspek over de bodem, klop de eieren met peper en zout los.
  • Voeg 2/3 deel van de cheddarkaas bij de geklopte eieren en meng dit nog even door.
  • Giet het eimengsel in de quiche. Strooi nu het laatste van de ui en bacon erover en bestrooi ten slot nog met je overgehouden cheddarkaas.
  • Schijf de quiche in het midden van de oven op 150 graden en bak deze af in 45 – 50 minuten.

Je kunt de quiche daarna meteen warm serveren of af laten koelen en daarna in de koelkast te bewaren voor de volgende dag.

    Notities

    Eet smakelijk!

    Laat een reactie achter

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Rating recept




    *