Carrotcake – Wortelcake mijn persoonlijke favoriete cake
Carrotcake – Wortelcake een echte klassieker voornamelijk een winterse cake vanwege de kruiden die erin gaan.
Maar ik bak hem het hele jaar door want ik vind hem niet speciaal voor de winter.
Voor de mensen die denken he wortelcake dat klinkt gezond.
Uhm dan moet ik jullie helaas teleurstellen want dat er wortel in de cake gaat daar proef je dus na het bakken niets meer van.
Wel zorgt de wortel ervoor dat de cake lekker smeuïg wordt en het klinkt natuurlijk wel een stuk gezonder toch wortelcake haha.
Frosting – glazuur
Voor mij is een cake niet compleet zonder een dikke laag frosting, boter crème of glazuur zoals bij deze bloedsinasappelcake.
Dit valt onder de categorie frosting omdat we namelijk een dikke frosting maken van roomkaas.
Deze maken we door roomkaas te mengen met poedersuiker en een beetje citroensap en is onmisbaar bij een Carrotcake.
Normaal bak je deze cake in een ronde vorm en smeer je frosting tussen 2 lagen cake en als topping nog.
Maar ik bak hem eigenlijk vaker in een gewoon cake blik en smeer de frosting erboven op.
Toen ik nog bij Korein werkte maakte mijn collega vaak deze cake naar Canadees recept van haar familie.
Ik heb dat recept toen ook van haar gekregen maar ben dat helaas kwijtgeraakt.
Dus dit is mijn versie en ik moet zeggen hij komt aardig in de buurt bij die van mijn oud collega.
Carrotcake – Wortelcake
Ingrediënten
- 300 gram Wortelen geraspt
- 4 medium Eieren
- 250 gram Patentbloem
- 250 milliter Zonnebloemolie
- 2 theelepels Bakingsoda
- 150 gram Lichtbruine basterdsuiker
- 150 gram Witte basterdsuiker
- 1 eetlepel Vanille extract
- 2 1/2 theelepel Kaneel
- 1 theelepel Nootmuskaat
- 1 theelepel Gemberpoeder
- 1/2 theelepel Piment
- 1/4 theelepel Zout
Voor de roomkaas frosting
- 200 gram Roomkaas op kamertempratuur
- 100 gram Ongezouten roomboter op kamertempratuur
- 250 gram Poedersuiker
- 1 eetlepel Citroensap
- 40 gram Walnoten gehalveerd
Instructies
- Was en schil de wortels en rasp ze met een rasp doe de geraspte wortels in een kom.
- Verwarm de oven voor op 180 graden boven en onder warmte en bekleed een cakeblik met bakpapier.
- Klop de eieren samen de witte en de lichtbruine basterdsuiker tot een luchtig mengsel.
- Doe de zonnebloemolie en het vanille extract erbij en meng alles weer goed door.
- Zeef dan de bloem met kaneel, piment, gemberpoeder, nootmuskaat, zout en de bakingsoda boven de kom eieren, suiker en olie en voeg de geraspte wortels erbij en mix alles goed door tot een egaal beslag.
- Giet het beslag in de cakevorm en schuif deze in het midden van de oven en bak de cake in 45 – 50 minuten gaar.
- Als je een sate prikker in de cake prikt en deze komt er schoon uit dan is je cake gaar en kan hij uit de oven.
- Laat de cake 10 minuten afkoelen in het bakblik en haal hem er daarna ut en lat hem compleet afkoelen op een taart rooster.
- Als de cake compleet afgekoeld is kun je de frosting maken.
- Zeef hiervoor de poedersuiker en meng deze met de roomboter, roomkaas en het citroensap tot een gladde frosting.
- Laat de frosting nog even een half uurtje opstijven in de koelkast.
- Smeer de cake in met de frosting en garneer met de halve walnoten.
- Bewaar de cake in de koelkast.