brood bakken tips & tricks

Ciabatta zonder Biga

Ciabatta zonder Biga.

Ciabatta zonder Biga, ik hoor je denken ciabatta dat ken ik wel maar wat is nou weer een Biga?
Biga is een voordeeg ook wel voorgisting genoemd dit wordt heel veel gebruikt bij het bakken van Italiaanse broden.
Het gebruik van een voordeeg geeft een heerlijke smaak aan het brood en zorgt voor een open structuur van het brood met een open kruim.


Ik wilde zelf experimenteren met het bakken van een Ciabatta brood zonder de Biga.
Aangezien de ciabatta met voordeeg niet z’n succes was.
Hier ga ik nog mee verder oefenen en zodra het gelukt is komt deze online.
Doordat ciabatta een brood is met een hoge hydratie van 80% (hydratatie is de aanduiding voor vocht in het brood) is het dus z’n plakkerig deeg.
Het is hierdoor dus amper te kneden.
Ik heb als tip van een kennis gekregen om het deeg dan ook niet te kneden, maar om er op een andere manier lucht in te krijgen.
Je pakt het deeg dan met beide handen op en laat het redelijk snel uit je handen vallen (als een waterval).
Zorg dat de ondergrond licht bebloemd is.
Dit herhaal je een keer of 10 – 15 door deze manier komt er lucht in het brood.
En scheelt het een hoop plakkerigheid en geknoei met je deeg.
Ciabatta is heerlijk om Bruschetta mee te maken of Panzanella of wat dacht van je deze heerlijke Italiaanse broodsoep.
Als beginnende broodbakker is dit wel een iets moeilijker brood om te bakken door de hoge hydratie (80%) maar probeer het eens en je zult versteld staan van de smaak.
En met de waterval tip gaat het helemaal goed komen.

Belangrijke tip!

Probeer je echt in te houden om extra bloem te gebruiken!
Ik snap dat je dat snel geneigd bent omdat het deeg zo plakt maar dit hoort nu eenmaal zo.
Zelf moest ik me ook echt inhouden maar het resultaat is een heerlijke ciabatta.


Bakken op een broodsteen voor extra knapperige korst.

Het lekkerste is om de ciabatta op een broodsteen te bakken dit is hetzelfde als een pizzasteen.
Door de warmte van de steen krijgt het brood een knapperige korst.
Het kan ook op een bakplaat maar de korst zal dan minder knapperig zijn.

Vormen van de ciabatta.

Kijk dit filmpje voor het vormen van de ciabatta vanaf 1:00 minuten laat hij zien hoe je dit doet.

Snellere ciabatta met 1x rijzen.

Dit ciabatta recept is een snellere ciabatta ik laat het deeg ook maar 1x rijzen normaal geef je het deeg nog een narijs na het vormen maar dat is voor deze snelle versie niet nodig.

brood bakken tips & tricks

Ciabatta zonder Biga

Voor 1 brood
Voorbereidingstijd 1 uur 15 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Gang Bijgerecht, Brood, lunch, Ontbijt
Keuken Italiaans

Ingrediënten
  

  • 500 gram Tarwebloem
  • 470 gram Water (lauw warm tussen 27 en 30 graden)
  • 1 1/2 theelepel Instant gist
  • 1/2 theelepel Suiker
  • 1 theelepel Zout
  • 1 eetlepel Olijfolie

Instructies
 

  • Meng in de kom van je standmixer de tarwebloem met de suiker en de gist roer dit door.
  • Los het zout op in het water, zet de machine met de deeghaak aan op stand 1 en giet het water langzaam bij de bloem.
  • kneed het 8 – 10 minuten met je mixer.
  • Bebloem een grote houten snijplank licht met bloem. (gebruik zo min mogelijk)
  • Vet je handen lichtjes in met een klein beetje olie hierdoor plakt het deeg iets minder aan je handen.
  • Pak het deeg met beide handen op til het omhoog houd je handen/armen naar voren met het deeg in je handen.
    Laat het deeg nu redelijk snel als een waterval uit je handen vallen. Herhaal dit 10 – 15 keer.
  • Hierdoor komt er lucht in het deeg.
  • leg het deeg op je bebloemd werkblad en kneed 4x keer kort door een vorm een bol.
  • Was je handen en neem een grote beslag kom.
  • Doe het deeg in de kom en giet de eetlepel olijfolie erover heen.
  • Dek de kom af met plasticfolie en laat op kamertempratuur ( 21 -22) graden 1 uur rijzen.
  • Het deeg moet uiteindelijk in hoeveelheid verdubbeld zijn.
  • Is dit niet het geval verleng de rijs tijd dan met een half uur.
  • Verwarm 45 minuten van te voren de oven voor op 200 graden boven en onder warmte.
    Zorg dat de broodbaksteen als je deze gebruikt op een rooster of bakblik mee verwarmd.
    Het is van belang dat de steen goed warm is dit duurt 30 minuten.
  • Gebruik je een bakplaat verwarm dan ook de bakplaat mee in de oven.
  • Vorm de ciabatta volgens het filmpje dit werkt ook het fijnste met ingevette handen.
  • Laat het deeg 10 minuten rusten.
  • Bij de steen strooi licht wat semolina op de steen voor je de ciabatta erop legt.
  • Bij de bakplaat bekleed je het bakblik met bakpapier en leg je de ciabatta erop.
  • Bak de ciabatta in 30 – 40 minuten gaar.
  • De ciabatta is gaar als je bovenop klopt met je hand en hij klinkt hol.
  • Haal de ciabatta uit de oven en laat compleet afkoelen op een rooster.

Notities

Eet smakelijk!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*