Golden Syrup taart

Golden Syrup taart

Golden Syrup taart een Ierse klassieker

Golden syrup taart een simpele maar heerlijke klassieker uit de Ierse keuken.
Van de Ieren weten we inmiddels wel dat ze van de meeste simpele ingrediënten fantastische dingen maken.
Zoals deze taart een simpele maar smaakvolle bodem, een vulling van vers gemaakt paneermeel van oud brood.
En natuurlijk Golden syrup je kunt dit online kopen of met dit recept zelf maken.

Golden Syrup taart met vers paneermeel

Golden syrup taart wordt gemaakt met een simpele shortbread stijl bodem die je eerst kort blind voor bakt.
Voor de vulling gebruiken we grof paneermeel, deze maak je het liefste zelf van oud brood.
Ik heb hiervoor oud stokbrood gebruikt dit heb ik laten drogen in de oven voor 1,5 uur op 50 graden.
Daarna even laten afkoelen en in de foodprocessor gemalen tot paneermeel.
Paneermeel meng je met Gouden siroop en bak je in de oven.
Tussendoor nog bestrooien met lichte basterdsuiker.
Alsof er nog niet genoeg suiker inzit haha.
Deze taart is niet echt geschikt als je op de suikers let maar ach voor een keertje mag dat best toch?

Voor wat frisheid serveer ik een dot crème fraiche op de taart dit om het zoete van de de taart wat af te zwakken.
Als je namelijk voor slagroom zou kiezen dan wordt het alleen maar zoeter.
En de taart is opzicht zelf al meer dan zoet genoeg.





Golden Syrup taart

Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Bijgerecht, gebak, Nagerecht
Keuken De Ierse keuken
Porties 8 stukken

Ingrediënten
  

Voor de taartbodem

  • 250 gram Patentbloem
  • 110 gram Koude ongezouten roomboter
  • 1 snufje Zout
  • 6 eetlepels IJskoud water

Voor de vulling van de Golden Syrup taart

  • 150 gram Paneermeel vers gemaakt van oud brood
  • 225 milliter Golden Syrup
  • 4 eetlepels Lichtbruine basterdsuiker

Instructies
 

Voor de taartbodem

  • Doe de bloem en het snufje zout in in een mengkom.
  • Zorg ervoor dat de roomboter goed koud is en snijd deze in kleine blokjes
  • Vul een glas met ijsklontjes en vul deze met water.
  • Doe de klontjes boter in de beslagkom en verkruimel dit met je vingers door de bloem.
  • Als de bloem en de boter goed vermengd zijn doe je 6 eetlepels ijskoud water bij het deeg en roer dit met een vork goed door net zolang tot het deeg goed bind.
  • Kneed nu het deeg met je handen nog een paar keer door zodat er geen bloem meer in de kom achter blijft en je een mooie bal van het deeg kunt maken.
  • Rol de bal deeg in een stuk plastic folie en laat 10 – 15 minuten rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden hete lucht.
  • Neem een 28 centimeter taartvorm het liefste een met losse bodem.
    Vet de vorm goed in met boter.
  • Haal het deeg wat je op voorhand al gemaakt hebt uit de koelkast, rol het deeg uit tot een ronde lap die iets groter is dan je vorm.
    Je moet ook de zijkanten van de vorm goed kunnen bedekken.
  • Leg nu de deeg lap voorzichtig in de vorm en druk hem heel zachtjes aan.
  • Snijd het overhangende deeg van de randen af.
    Leg een vel bakpapier in je vorm en vul je vorm met bakbonen.
    Heb je deze niet kun je ook rijst gebruiken of gedroogde bonen.
    Het gaat erom dat je het bakpapier wat verzwaard waardoor je bodem blind voor kunt bakken.
  • Zet de bodem in het midden van de oven en bak deze 10 minuten.
    Haal na 10 minuten voorzichtig het bakpapier met de bakbonen en of rijst etc. eruit.
    Schuif de bodem terug voor nog 2 minuten.
  • Haal de bodem na 2 minuten uit de oven en zet opzij nu gaan we aan de slag met de vulling.
  • Verlaag de oven tempratuur naar 180 graden boven en onder warmte.

De vulling van de Golden Syrup taart

  • Doe de paneermeel met de Golden Syrup in een mengkom en mix dit met een vork goed door mekaar.
    Al het paneermeel moet bedekt zijn met Golden Syrup.
  • Doe de vulling in je voorgebakken taartbodem en schuif de taart in het midden van de oven op 180 graden hete lucht voor 15 minuten.
  • Haal de taart na 15 minuten uit de oven bestrooi met lichte basterdsuiker en schuif de taart terug in de oven voor nog eens 15 minuten.
  • Haal de Golden Syrup taart uit de oven en laat deze 20 minuten afkoelen, snijd daarna in punten en serveer met crème fraiche.

Notities

Eet smakelijk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*