Geïnspireerd door de Ierse spinazie ala crème.
Toen er in de groenten tas van De Tuin van Best een grote krop verse andijvie zat wist ik meteen dat ik er een ala crème variatie van wilde maken.
Maar dan natuurlijk wel van Iers recept dus gebruikte ik mijn recept voor de Ierse spinazie ala crème https://huisjeboompjefoodie.nl/ierse-spinazie-ala-creme/ en verving simpel de spinazie voor de andijvie.
We aten er aardappel kroketten bij en de andijvie was heerlijk!
Ook maken?
Het is mega simpel en je hebt maar een paar ingrediënten nodig.
Ingrediënten voor 2 personen
- 400 gram verse andijvie
- 1 gele ui
- 25 gram roomboter
- 2 eetlepels bloem
- 200 milliliter melk
- 100 milliliter kookroom
- peper en zout
Bereidingswijze
Stap 1
Neem een ruime steelpan en verwarm hierin de roomboter en laat hem smelten.
Snipper ondertussen de ui fijn en voeg de gesnipperde ui in de pan en fruit hem 5 minuten aan.
Voeg na de 5 minuten de bloem toe en roer goed door zodat alle uitjes bedekt zijn met bloem.
Stap 2
Verwarm dit nog even al roerend nog 2 minuten en voeg de melk in kleine beetjes erbij en blijf roeren, Giet pas weer opnieuw wat melk erbij als de andere melk goed is opgenomen door het bloem, Boter en ui mengsel.
Blijf roeren en voeg steeds een beetje bij beetje melk erbij net zolang tot alle melk goed is opgenomen.
Zet daarna het vuur laag zodat het niet aan kan branden en roer af en toe nog eens door de pan.
Stap 3
Was de andijvie goed en snijd hem in dunne reepjes.
Zet de waterkoker aan met 1,5 liter water als de waterkoker klaar is, doe je de andijvie in een groot vergiet en giet het water langzaam over de andijvie.
Hierdoor zal de andijvie blancheren en wat krimpen.
Doe de andijvie in 1 theedoek en en druk nu stevig door de theedoek wat op te draaien het vocht uit de andijvie.
Kijk uit dit kan best warm zijn doe het voorzichtig of gebruik anders een tang om de theedoek uit te knijpen.
Als al het vocht zo goed als uit de andijvie is.
Doe je de andijvie in de pan bij het ui, boter en melk mengsel en voeg de kookroom toe.
Voeg flink wat peper en zout toe.
En roer het geheel nog 2 minuten door terwijl je het verwarmt op middelhoog vuur.
En klaar is de Ierse andijvie ala crème!