Ierse Sheperd’s Pie ala Queen N’s kitchen

Traditioneel gezien wordt Sheperd’s pie gemaakt met overgebleven vlees.
Denk hierbij aan lamsvlees wat over is van de Sunday roast of gehakt wat over is.
In een Sheperd’s pie wordt altijd gebruik gemaakt van lamsvlees.

Nou lusten wij hier thuis beide geen lamsvlees, dus maak ik in dit recept gebruik van rundergehakt.
Natuurlijk kun je gewoon lamsgehakt of lamsvlees gebruiken als je daar wel van houdt.
We spelen bij dit recept ook een beetje vals want ik heb dit keer geen overgebleven vlees.
Eigenlijk mag je het dan volgens de Ieren geen sheperd’s pie meer noemen maar valt het onder de cottage pie.
Nou doe ik net of ik dat niet weet, en noem ik het gewoon lekker Ierse Sheperd’s pie ala queen n’s kitchen.

Ingrediënten voor 4 personen

  • olijfolie
  • 2 grote wortels
  • 900 gram aardappelen
  • 50 gram geraspte cheddar kaas
  • 750 gram rundergehakt of lamsgehakt of restjes vlees
  • 2 theelepels verse fijngehakte peterselie
  • 1 grote ui
  • 2 theelepels verse fijngehakte Thijm
  • peper en zout
  • 2 1\2 eetlepel bloem
  • 125 milliliter melk
  • 700 milliliter runderbouillon
  • 2 theelepels roomboter

Bereidingswijze

Snipper de ui en verhit 2 theelepels olijfolie in een koekenpan.
Fruit de ui 5 minuten in de pan.
Doe het gehakt erbij en bak dit nog z’n 5 minuten tot het bruin van kleur is.
Maak de wortels schoon en snijd in rondjes en doe deze bij de ui en gehakt.
Breng het geheel op smaak met de Thijm, peterselie, peper, zout en roer het gerecht 2 – 3 minuten door.
Roer de bloem erdoor en giet langzaam de bouillon erbij en breng het aan de kook.
Verlaag de warmte en laat het rustig met de deksel op de pan sudderen voor 20 – 25 minuten.
Zorg ervoor dat de bouillon wat indikt.

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Schil de aardappelen en snijd ze in grove blokken.
Breng de aardappelen in een ruime pan met water aan de kook.
Voeg wat zout bij het water en kook de aardappelen 10 – 12 minuten, tot ze zacht zijn en uit mekaar vallen.
Giet de aardappelen af en doe ze terug in de pan.
Doe de melk erbij en voeg de roomboter toe.
Stamp met behulp van een stamper tot een gladde puree.
Vet een ovenschaal lichtjes in met wat olijfolie en doe onderin het gehakt met de ui en de wortels.
Verdeel de aardappelpuree over het gehakt en bak de Sheperd’s pie 30 minuten in de oven op 200 graden.
10 minuten voordat de oventijd om is strooi je de geraspte cheddar kaas erover.
Bak de sheperd’s pie nog verder af tot de laatste 10 minuten voorbij zijn

Eet smakelijk!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*