Uiensoep misschien wel een van de bekendste soepen op de wereld.
Waar de uiensoep precies ontstaan is is eigenlijk niet helemaal duidelijk al zeggen de Fransen natuurlijk dat het bij hun vandaan komt.
Maar de oorsprong is niet helemaal bekend, zo kent elk land eigenlijk wel zijn eigen versie van een uiensoep.
Zo ook de Ieren en de Ieren die doen er natuurlijk iets speciaals in en 3x raden wat dat dan mag zijn.
Juist Guinness!
En het enthousiasme van het wel bekende Guinness bier deel ik natuurlijk volkomen.
Want laat Guinness nou toevallig ook mijn favoriete bier zijn.
“Joh je meent het Nicole” 😉
Heerlijk een ijskoud Guinness biertje op zijn tijd en ook ideaal om mee te koken en te bakken.
En wat het fijne is er gaat nooit een hele fles in het gerecht, dus je snapt het al wat overblijft drink ik lekker op tijdens het koken en of bakken haha.
Dat is nou wat je noemt een win – win situatie en het mooie is Rick houd niet zo van Guinness.
Helemaal niet erg want er zijn 2 dingen die ik niet deel als het op eten en drinken aankomt namelijk bier en kaas!
Maar als mijn tante komt eten en heb ik toevallig Guinness in huis dan moet ik uitkijken want die drinkt naast wijn ook graag af en toe een Guinness.
En dan is mijn geliefde flesje Guinness niet meer veilig.
Deze soep heeft ze uiteraard ook geproefd en vooruit deze keer mocht ze voor 1x de overgebleven Guinness opdrinken.
Ierse uiensoep met Guinness
Ingrediënten
- 5 medium Uien
- 50 gram Roomboter
- 1 eetlepel Black treacle Of stroop
- 1 theelepel worcestersaus saus
- 150 milliliter Guinness
- 800 milliliter Runderbouillon of groentebouillon
- 6 takjes Verse tijm
- Extra voor garnering
- 1 Stokbrood
- Cheddar kaas
Instructies
- Schil de uien en verwijder de schil.
- Halveer de uien en snijd ze in halve ringen.
- Verhit een soeppan met de roomboter en doe hierin de uien, rits de blaadjes van de takjes tijm en doe de black treacle of stroop bij de uien.Doe de deksel op de pan en laat de uien karameliseren op middelhoog vuur voor 30 minuten.Roer af en toe een keer om.
- Bak ondertussen alvast je stokbrood af.
- Haal na 30 minuten de deksel van de pan en giet de Guinness erbij en laat het bier zonder deksel op de pan 10 minuten inkoken.
- Als het bier is ingekookt giet je de bouillon en worcestersaus erbij en doe je de deksel weer op de pan en breng het geheel weer aan de kook.
- Zet het vuur laag en laat de soep 30 minuten zachtjes koken.
- Als de soep klaar is giet je het in oven vaste komen leg in elke kom een stuk stokbrood bestrooi het met cheddarkaas en zet de komen soep nog een paar minuten onder de grill tot de kaas goudbruin is.
- Serveer met het overgebleven stokbrood en een koud glas Guinness.