Ik ben de laatste tijd veel aan het bakken.
Een keer in de zoveel tijd zit ik een bakfase.
En staat de oven hier een paar keer per week aan.
Alleen nu met deze hitte blijft de oven uit en hou ik me lekker koest.
Ondertussen ben ik wel veel inspiratie aan het zoeken, deze bewaar ik dan voor als het weer wat minder warm is.
Wat is een Irish curd cake?
Curd is de wrongel waar je normaal een kaas van maakt.
Je kunt het eigenlijk prima vergelijken met ricotta kaas.
Curd of terwijl wrongel wordt gemaakt door melk te verhitten met wat azijn of citroensap.
Hierdoor gaat de melk schiften en ontstaan er klontjes de curd (wrongel).
Deze kun je dan op smaak brengen en er een vers kaasje van maken of gebruiken voor deze taart.
Ik wilde deze keer een snel taartje maken.
Daarom heb ik dus gekozen om in plaats van curd (wrongel) ricotta kaas te gebruiken.
Maar binnenkort ga ik zeker snel aan de slag met het maken van eigen curd (wrongel).
En maak ik deze taart nogmaals.
Of ik maak er een vers kaasje van.
Ook een mega leuk project!
Irish curd cake
Ingrediënten
Taartbodem
- 125 gram Bloem
- 1 snufje Zout
- 55 gram Koude ongezouten boter
- 3 eetlepels Ijskoud water
Voor de vulling
- 3 Eieren
- 450 gram Ricotta
- 4 eetlepels Suiker
- 25 gram Ongezouten roomboter
- 1 Citroen sap en de rasp
- 1 eetlepel Vanille extract
- 1 eetlepel Bloem
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden hete lucht.
Voor het taartdeeg
- Doe de bloem en het snufje zout in in een mengkom.
- Zorg ervoor dat de roomboter goed koud is en snijd deze in kleine blokjes.
- Vul een glas met ijsklontjes en vul deze met water.
- Doe de klontjes boter in de beslagkom en verkruimel dit met je vingers door de bloem.Als de bloem en de boter goed vermengd zijn doe je 3 eetlepels ijskoud water bij het deeg en roer dit met een vork goed door net zolang tot het deeg goed bind.
- Kneed nu het deeg met je handen nog een paar keer door zodat er geen bloem meer in de kom achter blijft en je een mooie bal van het deeg kunt maken.
- Rol de bal deeg in een stuk plastic folie en laat 10 – 15 minuten rusten in de koelkast.
- Haal na 15 minuten je deeg uit de koelkast en rol deze uit tot een dunne lap die groter is dan je vorm.Ik gebruik voor deze taart een 20 centimeter taartvorm met een losse bodem.
- Vet de taartvorm heel erg goed in met boter en leg je deeglap erin, vouw deze goed in de randen en snijd daarna het overtollig deeg wat over de vorm hangt af.
Voor de vulling
- Splits 2 eieren en doe de eidooiers in een kom en het eiwit in een andere aparte kom.Zorg ervoor dat de kom waarin de eiwitten zitten goed vetvrij is anders kun je deze niet stijf kloppen.
- Klop de eidooiers los met een vork.
- Klopt de eiwitten met een mixer tot stijve witte pieken.
- We laten de eiwitten even staan en gaan nu verder met de taartvulling.Doe 3 eetlepels van de suiker, de helft van de roomboter bij de eidooiers en mix tot een geheel.
- Rasp de citroen boven de het mengsel van eigeel, suiker en boter en doe het sap van de citroen erbij.Voeg het vanille extract en de ricotta toe en mix dit heel goed door.
- Neem nu een spatel en vouw heel zachtjes de eiwitten door het ricotta mengsel.
- Neem hier de tijd voor en doe dit heel rustig anders sla je de lucht uit de eiwitten.
- Schep de vulling nu voorzichtig in de taartbodem.
- Meng nu in een bakje het overgebleven ei, suiker, boter en de bloem en meng dit tot een egaal papje.
- Giet dit papje voorzichtig over de taart en spreid het goed uit met een spatel.
- Bak de Irish curd cake nu in het midden van de oven op 180 graden voor 35 – 40 minuten.
- Haal de cake na de baktijd uit de oven en laat deze compleet afkoelen in de vorm.
- Haal de Irish curd cake daarna uit de vorm en snijd in gewenste punten. Bestrooi eventueel nog met wat poedersuiker.