Irish Leeks and bacon in cream sauce

Prei met bacon in een romige saus.

In Ierland koken ze veel met groenten zo bestaan er verschillende recepten met prei in de hoofdrol.
Zelf ben ik niet z’n fan van prei ik vindt ik het vaak een sterke smaak hebben die nogal overheerst.
Toch ben ik de laatste jaren wel van het uitproberen en groenten te bereiden op verschillende manieren.

waarom dit gerecht een succes was?

Het bittere van de prei komt totaal niet naar voren in dit recept.
De prei wordt namelijk gekookt in melk wat de smaak en de structuur veel zachter maakt.
Daarna gaat hij in een romig sausje nog heerlijk de oven in met stukjes knapperige bacon.
Mmmm smullen, serveer dit met gebakken aardappelen of aardappel kroketjes.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 4 grote stengels prei
  • 1 pakje katenspek of stroken bacon
  • 300 milliliter melk (bij voorkeur volle melk)
  • 1 ei
  • 150 milliliter kookroom 7% vet of meer
  • 1 theelepel mosterd
  • 75 gram geraspte kaas extra belegen of cheddar
  • zout en peper
  • 1 theelepel nootmuskaat

Bereidingswijze

Was de prei en snijd 1\3 van het groen deel eraf, deze zijn vaak droog soms bruin verkleurd en erg stug dus minder lekker.
Snijd het kontje van de prei en snijd de rest van de prei in grove stukken.
Doe de prei in een pan en doe de melk erbij en wat peper en zout.
Kook de prei in de melk als de melk begint te koken draai je het vuur laag en laat het verder zachtjes koken voor 15 – 20 minuten.

Verhit ondertussen een koekenpan op middelhoog vuur en bak de bacon in zijn eigen vet krokant.
Haal de bacon uit de pan en leg op een stuk keukenpapier met een bordje eronder en zet opzij.

Giet de prei af en vang het melk – kookvocht van de prei op in een maatbeker.
Verwarm ondertussen de oven voor op de grill stand heb je die niet op je oven zitten verwarm de oven dan voor op 250 graden boven warmte.

Vet een ovenschaal in met boter en doe de prei in de ovenschaal.
Snijd de bacon in stukken en verdeel deze over de prei.
Gebruik de pan waar je de prei in gekookt heb en klop hierin het ei los met een garde.


Voeg de kookroom en het opgevangen kookvocht samen met de mosterd bij het los geklopte ei.
Roer dit goed door met de garde en verwarm kort zonder het te laten koken op middelhoog vuur.
Blijf af en toe roeren en laat de saus een beetje in koken zodat deze wat dikker wordt.

Proef de saus en breng eventueel nog even wat op smaak met peper en zout en roer de nootmuskaat erdoor.
Giet de saus over de prei en bacon en maak het gerecht af met geraspte kaas.
Zet de ovenschaal nog even 10 – 15 minuten in de oven onder de grill zodat de kaas smelt en er een knapperig korstje op komt.

Eet smakelijk!



Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*