Afgelopen week zijn we op vakantie geweest in Ierland Dublin daar hebben we heerlijk gegeten en verschillende gerechten gegeten uit de Ierse keuken.
Ik ben echt dol op de Ierse keuken ze koken veel met pure en verse ingrediënten en producten uit het seizoen.
Het is geen moeilijke keuken om uit de koken ze maken veel soorten ovenschotels ( pie’s ) en stoofpotten ( stew) en ook de desserts zijn verrukkelijk!
Natuurlijk ben ik thuis zelf aan de slag gegaan met een klassieke Ierse stew ik heb het al vaker gemaakt maar nog niet op de website geplaatst.
Ik ben zeker van plan om meer Iers te koken en de recepten natuurlijk hier te plaatsen.
Dit gerecht maak ik dit keer in de slowcooker heb je die niet dan kan het ook in een grote pan maar het moet echt wel 3 a 4 uur sudderen.
Ingrediënten voor 2 tot 4 personen
- 750 gram sukadelappen, runderriblappen of stoofvlees
- 4 wortels
- 8 stengels bleekselderij
- 1 halve knolselderij
- 1 grote gele ui
- halve liter Guinness bier of een andere Irish stout bier
- 1 eetlepel bruine basterdsuiker
- 200 milliliter runderbouillon
- 1 theelepel gemalen kruidnagel
- 1\2 theelepel kaneelpoeder
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel gemalen 4 seizoenen peper
- 2 eetlepels stoofvleeskruiden
- bloem
- boter of olie om in te bakken
Bereidingswijze
Snijd de lappen vlees in blokken en rol ze door de bloem.
Verwarm een koekenpan met boter of olijfolie en bak het vlees kort zodat het aan de buitenzijde mooi bruin is.
Voeg de helft van het Guinness bier bij het vlees en kook dit even 5 minuten in.
Doe het vlees in de slowcooker, snijd nu de ui en de rest van de groenten en blokjes en verwarm dit ook even in de koekenpan en giet de rest van de Guinness erbij en kook dit weer even 5 minuten in.
Doe de alle groenten in het bier bij het vlees in de slowcooker doe alle kruiden, de basterdsuiker en de runderbouillon erbij en roer het geheel goed door.
Leg de deksel op de slowcooker en zet hem op stand high voor 4, 5 uur.
Maak je het in de pan zet het gas dan laag en leg er een sudderplaatje onder en laat het voor 3 a 4 uur sudderen roer wel af en toe een keer door.
In Ierland serveren ze de stoofpot vaak met aardappelpuree ( mash) de laatste 45 minuten dat de stoofpot nog in de slowcooker of pan zit, kun je de aardappels schillen en koken en er een puree van maken.
Eet smakelijk!
of zoals de Ieren zeggen;
Bain sult as do bhéile