Gezonde ovenschotel met pit!
Vandaag heb ik voor jullie een heerlijke ovenschotel namelijk een kip piri piri ovenschotel.
Lekker pikant met de frisheid van citrus.
Daarnaast zit er ook lekker veel groente in.
Aardappel, courgette, paprika, ui, knoflook dus een voedzame maaltijd.
En maar 1 schaal voor de afwas ideaal toch!
Lekker gezond die paprika.
Wist je dat paprika bomvol vitamine C zit?
Met een halve rode paprika per dag zit al aan je dagelijkse vitamine c opname die je nodig hebt.
Nog een voordeel van paprika is dat het je lichaam helpt om beter ijzer op te nemen.
Dus is je ijzerwaarde wat te laag eet dan voldoende groente die ijzer bevat, en voeg dan een paprika er aan toe zodat je lichaam het ijzer beter op kan nemen.
Kippetje erbij.
Ik heb deze keer voor kipkluifjes gekozen omdat ik ze nog in huis had, maar je kunt altijd ervoor kiezen op gebruik te maken van kipfilet of kippendijen.
Begin de avond van te voren al met de marinade hoe langer de kip kan marineren des te lekkerder deze ovenschotel wordt.
Kip piri piri ovenschotel
Ingrediënten
- 4 stuks Kippen drumsticks Of 400 gram kipfilet of kippendijfilet
- 4 eetlepels Olijfolie
- 4 tenen Knoflook
- 1 theelepel Paprikapoeder
- 1/2 theelepel Gerookte paprikapoeder
- 1 eetlepel Chili vlokken
- 2 Sinaasappels 1 sinaasappel uitgeperst voor de marinade de andere voor door de ovenschotel
- 2 Citroenen 1/2 citroen uitgeperst de rest in plakjes voor door de ovenschotel
- 2 eetlepels Mosterd
- 1 theelepel zwarte peper gemalen
- 1 theelepel Zout
- 400 gram Kleine krielaardappelen in schil
- 1 stuks Courgette
- 3 paprika's Gebruik 1 mix van 3 kleuren
- 1 grote Ui
- Olijfolie Voor in de ovenschaal
- 15 gram Peterselie
Instructies
- Begin de avond van tevoren met de marinade voor de kip drumsticksDoe de kip drumsticks in een ziploc zak pers hierboven de knoflook tenen uit en voeg het sap van de citroen en sinaasappel erbij.Als je kipfilet of kippendijfilet gebruikt dan kun je deze het beste in stukken snijden.
- Doe de volgende kruiden bij de kip in de zak peper, zout, chili vlokken en de 2 soorten paprika poeder.Doe de mosterd en de olijfolie erbij en sluit de zak.
- Wrijf de zak met kip en marinade nu goed tussen je handen zodat de marinade goed mengt en de kip drumsticks goed bedekt.
- Leg de zak kip drumsticks nu in de koelkast en haal hem de volgende avond als je aan de ovenschotel gaat beginnen de zak er weer uit.
- Op deze manier kunnen alle smaken goed in de kip trekken.
- De volgende avond haal je 10 minuten voordat je gaat beginnen de zak met kip drumsticks uit de koelkast en laat deze een beetje op het aanrecht op kamertemperatuur komen.
- Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een grote ovenschaal in met wat olijfolie.
- Was de groente/aardappelen goed onder de kraan en snijd alles in evengrote blokken.
- Doe de groente/aardappelen in de ovenschaal en bestrooi met wat zout en peper.
- Giet de marinade uit de zak over de groente/aardappelen en roer het met een lepel goed door.
- Leg de kippen drumsticks op de groente een beetje uit mekaar als je kipfilet of kippendijfilet gebruikt meng je deze stukken gewoon door de groente heen
- Snijd de overige sinaasappel en citroen in plakken en halveer deze.Steek de partjes sinaasappel en citroen tussen de kip en de groente een beetje verdeeld over de ovenschaal.Deze kun je straks met een tang nog wat uitknijpen over de ovenschotel voor extra smaak.
- Zet de ovenschotel in het midden van de oven en gaar de schotel voor 45 – 50 minuten in de oven.Draai naar 20 minuten even 1x de kippen drumsticks om zodat ze rondom goed gaar worden.
- Haal de kip piri piri ovenschotel uit de oven knijp de partjes citroen en sinaasappel uit boven de schotel en gooi de schillen weg.
- Hak de peterselie fijn en bestrooi hiermee de ovenschotel.
- Eet smakelijk!