Lasagne met verse lasagne vellen.

Lasagne met verse lasagne vellen.

Lasagne is iets wat ik pas sinds 1 jaar lust.
Vroeger als kind gruwelde ik hiervan grappig dat op latere leeftijd je smaak zo kan veranderd.
Uiteraard maak ik mijn lasagne helemaal zelf en met verse lasagne vellen die ik maak in de Phillips pasta machine.
Met deze machine kun je veel soorten verse pasta maken en het is echt een uitkomst omdat de machine al het werk voor je doet.
Ook de bolognesesaus laat ik lekker een tijdje pruttelen en stop daar ook wat verse groente in.
Bechamelsaus en uiteraard lekker veel kaas, ik maak graag gebruik van meerdere kaassoorten in mijn lasagne.
Mozzarella, Parmezaanse kaas en 48+ belegen kaas door het gebruik van meerder soorten kaas wordt het een rijk gevulde lasagne.

Bechamelsaus

De klassieke bechamelsaus voor bij de lasagne is ook heel gemakkelijk om zelf te maken.
En daar heb je geen kant en klaar pakje of zakje voor nodig.
Je maakt de saus met 3 basis ingrediënten namelijk roomboter, bloem en volle melk.
Een kind kan de was doen.
Zelf voeg ik wel altijd nog een beetje zout en een klein beetje witte peper toe aan de bechamelsaus.
Dat geeft net iets meer smaak en haalt het gerecht echt op.

Bolognesesaus

Bolognesesaus is een rijke vleessaus met tomaten, verse kruiden en groenten.
De saus moet je wel even minimaal 1 uur lekker laten pruttelen zodat alle smaken er goed in kunnen trekken.
Hierdoor wordt het vlees ook lekker mals.

Kruiden

De kruiden die zeker niet mogen ontbreken in een rijke bolognesesaus zijn Oregano en Basilicum deze kruiden zijn onmisbaar in de Italiaanse keuken.
Naast een heerlijke geur geven deze kruiden ook heel erg veel smaak af die je goed terug proeft in de lasagne.
Ik zou zeggen snel aan de slag dus!

Lasagne met verse lasagne vellen

Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 2 uur
Totale tijd 2 uur 15 minuten
Gang dinner
Keuken Italiaans
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

  • 500 gram Half om half gehakt
  • 1 hele Bol knoflook
  • 2 gele Uien
  • 2 blikken Mutti polpa 400 gram
  • 1 blik Mutti Datterini gepelde tomaten 425 gram
  • 1 klein Blikje tomatenpuree
  • 30 gram Verse Oregano Of 1,5 eetlepel gedroogde Oregano
  • 30 gram Verse basilicum Of 1,5 eetlepel gedroogde basilicum
  • 1 theelepel Zwarte peper
  • 1 theelepel Grof zeezout
  • 1 theelepel Gedroogde tijm
  • 1 theelepel Paprika poeder
  • 1 theelepel Marjolein
  • 1 theelepel Komijn
  • 2 Spaanse Pepers met zaadjes fijn gehakt
  • 2 laurier blaadjes
  • 2 eetlepels Olijfolie
  • 2 grote Winter wortels
  • 2 paprika's 1 rood en 1 geel
  • 6 stengels bleekselderij in fijne ringen gesneden.

Voor de bechamelsaus

  • 50 gram Ongezouten roomboter
  • 50 gram Patentbloem
  • 500 milliter Volle koude melk
  • 1/2 theelepel Witte peper
  • 1 snufje Zout

Verder nodig

  • 500 gram Verse pasta vellen uit de pastamachine
  • 3 bollen Mozzarella
  • 100 gram Parmezaanse kaas
  • 500 gram 48+ kaas geraspt Rasp de kaas zelf van een blok dat is veel lekkerder hetzelfde geld voor de Parmezaanse kaas/

Instructies
 

We beginnen met de bolognesesaus

  • Pel de bol knoflook en snijd de teentjes heel fijn.
  • Schil de ui en snipper deze ook fijn.
  • Hak de verse kruiden fijn en zet deze even in een bakje opzij.
  • Was de wortel, paprika's en de bleekselderij.
  • Snijd de wortel en paprika's in kleine blokjes en de bleekselderij in kleine ringen.
  • Verhit de olijfolie in de pan doe het gehakt met de de ui en knoflook in de pan, bak het gehakt rul en schep steeds even om.
  • Voeg alle gedroogde kruiden toe en het blikje tomaten puree en bak dit 2 minuten.
  • Voeg de ui en de knoflook toe aan het gehakt en bak dit 3 minuten mee.
  • Voeg de rest van de groente toe aan het gehakt en bak dit 5 minuten mee schep het regelmatig om.
  • Voeg alle blikken van Mutti toe en de verse kruiden draai het gas laag en laat dit 45 – 60 minuten pruttelen met de deksel op de pan.
  • Roer het af en toe goed door.

Na 30 minuten ga je de lasagnevellen maken en verwarm je de oven vast voor op 180 graden hete lucht.

Je kunt ook kant en klare lasagnevellen gebruiken bereid deze dan volgens de beschrijving. Ik maak mijn vellen volgens het recept dat bij de Phillips pasta machine zit.

  • Als de lasagne vellen klaar zijn beginnen we aan het maken van de bechamelsaus.
  • Verwarm op laag vuur een steelpan en doe hierin de boter laat het smelten maar niet bruin worden!
  • Voeg de bloem toe er roer dit 2 minuten met een garde goed door.
  • Laat de steelpan op laag vuur staan staan blijf roeren in de pan en giet nu steeds met kleine beetjes de melk erbij.
  • Blijf goed roeren!
  • Als alle melk erin zit laat je het op laag vuur koken blijf roeren tot het een dikke saus is draai daarna het vuur uit en zet de pan op een ander plekje roer nu nog de witte peper en het zout erdoor.

Opbouwen van de lasagne

  • Neem een grote hoge ovenschaal schep hierin een laagje van de bolognesesaus (deze is inmiddels klaar en het vuur is uit)
  • Leg hierop 3 of 4 lasagnevellen naast mekaar met de naden tegen mekaar aan.
  • Schep hierop weer een laagje bolognesesaus, vervolgens een laagje bechamelsaus en leg er wat plakken mozzarella boven op en strooi er een klein beetje Parmezaanse kaas op en de 48+ kaas rasp.
  • Bedek weer met een laagje lasagnevellen en herhaal bovenstaande stappen tot je nog 4 lasagnevellen over hebt voor de bovenste laatste laag.
  • Heb je te weinig bechamelsaus omdat je schaal groter is maak dan nog gauw een portie tussendoor. Dit gebeurd bij mij ook soms.
  • Leg nu de laatste lasagne vellen op de lasagne verdeel nog wat plakken mozzarella erover en giet het laatste beetje bechamelsaus erover.
  • Bestrooi nu met de overgebleven Parmezaanse kaas en de 48+ kaas.
  • Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet hem op 180 graden in het midden van de oven voor 30 minuten.
  • Haal na 30 minuten de aluminiumfolie van de lasagne af en bak hem nu nog 15 minuten zonder de folie in de oven.

Notities

Eet smakelijk!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*