Marokkaanse gehaktballen met gele rijst.

Verandering van spijs doet eten.

Voor de verandering eens een keer geen Iers recept.
Maar een receptje met een Marokkaanse twist, ik ben me aan het verdiepen in de verschillende wereldkeukens en het gebruik van kruiden en specerijen.

Specerijen en kruiden

Ik heb laats bij de kringloop een heel erg leuk boek gevonden over specerijen en kruiden mengsels van over heel de wereld.
En hierdoor kwam ik op het idee om eens een keer wat anders te serveren.

zelf maken.

Ik had tijdens het boodschappen doen een pak gele rijst gevonden dat vond ik wel een keer leuk, ik dacht dat ik iets heel speciaals gevonden had.
Niet dus! want ik kwam er achter dat ik gele rijst ook gewoon zelf had kunnen maken met wat saffraan en kurkuma weer wat geleerd haha.
Zo zie je maar dat je zelf tijdens het boodschappen doen een hoop kunt leren.
Dus de volgende ronde maken we de gele rijst lekker zelf.

Eigen twist.

Ik heb 3 recepten gecombineerd en er een eigen twist aan gegeven waardoor het een compleet nieuw recept geworden is.
Dat vindt ik het leukste aan koken 1 recept vinden en er vervolgens zelf verder op experimenteren door middel van andere ingrediënten of kruiden en specerijen.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 500 gram rundergehakt
  • 1 rode ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 1 ei
  • 5 eetlepels paneermeel
  • 1 theelepel paprika poeder
  • 1 theelepel komijn
  • peper en zout
  • olijfolie
  • 1 rode peper
  • 1 blik tomaten stukjes
  • 1 bakje groene olijven
  • verse munt 20 gram
  • 100 gram rozijnen
  • voor 2 personen gele rijst ik gebruik altijd een eetmaatje en vergeet steeds te wegen hoeveel gram het is.

Bereidingswijze

Wel de rozijnen 15 minuten in een bakje met heet water.
Neem 1 kom en doe hierin het gehakt samen met peper, zout, komijn, ei, paneermeel, paprika poeder, knoflook geperst en de gesnipperde rode ui.
En meng dit met je handen door mekaar.

Ballen draaien.

We gaan nu de ballen draaien neem steeds 1 olijf en vouw hier wat gehakt omheen kneed ze zo rond mogelijk en zorg dat er geen scheurtjes in de ballen zitten.
Gebruik de helft van het bakje olijven de andere helft gaat door de saus.
Het kan dus zo zijn dat je ballen hebt met 1 olijf erin en ballen zonder.

Vervolg stappen

Verhit een scheutje olijfolie in de pan en bak de gehaktballen op een laag vuur goudbruin.
Snijd ondertussen de olijven in ringen en snijd de rode peper fijn voor pit laat je de zaadjes zitten, hou je niet van pittig verwijder dan de zaadjes.
Bak de olijven en de rode peper kort mee met de gehaktballen voor 5 minuten.
Zet ondertussen de gele rijst op en kook volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Giet de tomaten blokjes bij de gehakt ballen en laat op een laag vuurtje pruttelen 10 minuten ongeveer als je de saus te dik vindt kun je een klein beet warm water toevoegen ongeveer 4 eetlepels.

Serveren.

Giet de rijst af en doe terug in de pan, giet de rozijnen af en dep ze droog met keukenpapier roer de rozijnen door de gele rijst.
Hak de muntblaadjes fijn strooi 2\3 door de saus en de rest strooi je over het gerecht als garnering.
Schep de rijst op je bord met de saus ernaast en strooi de laatste munt blaadjes erover.

Eet smakelijk!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*