Miljonair shortbread mijn favoriete zoete lekkernij!
Miljonair shortbread wie kent deze heerlijke zoete lekkernij nou niet.
Als je het mij vraagt is dit op en top genieten!
Een heerlijke boterige shortbread bodem een dikke laag karamel en een topping van chocolade.
Dit is het ultieme baksel wat je in je bak repertoire wilt en moet hebben.
De shortbread is eigenlijk een soort zanddeeg dus een lekkere kruimige bodem.
Voor de karamel laag gebruik je gecondenseerde melk dit is gezoete melk die koop je in een blikje.
Hiervan maak je een dulche de leche.
De Miljonair shortbread moet wel na elke laag goed afkoelen dus je moet er wat voor over hebben.
Maar daarna wordt je beloond met een stukje hemelse lekkernij!
Goed genoeg geklets ik vind gewoon dat je dit snel moet maken.
Dus aan de slag met onderstaand recept.
Miljonair shortbread
Ingrediënten
Voor de shortbread bodem
- 250 gram Patentbloem gezeefd
- 200 gram Koude ongezouten roomboter
- 100 gram Kristalsuiker
- 1/8 theelepel Zout
Voor de karamel laag
- 1 blik Gecondenseerde melk 397/400 gram
- 60 gram Ongezouten roomboter
- 2 eetlepels Golden syrup
Voor de chocolade topping
- 200 gram Pure chocolade
- 20 gram Witte chocolade
- 2 eetlepels Zonnebloemolie
Instructies
Voor de shortbread bodem
- Verwarm de oven voor op 160 graden boven en onder warmte.
- Zorg ervoor dat de roomboter goed koud is en snijd deze in blokjes.
- Zeef de patentbloem boven een kom en doe de suiker en het zout erbij.
- Wrijf nu met je vingers de roomboter door de bloem en de suiker totdat je een kruimelig deeg krijgt. (crumble idee)
- Bekleed een vierkante brownie vorm met bakpapier doe het kruimel deeg erin en druk dit stevig aan.
- Bak dit in het midden van de oven voor 30 minuten het moet een licht goudbruine kleur krijgen.
- Haal de shortbread bodem uit de oven en laat in de bakvorm compleet afkoelen voordat je volgende laag gaat maken.
Voor de karamel laag
- Neem een ruime steelpan met dikke bodem.
- Doe hierin de gecondenseerde melk met de roomboter en golden syrup.
- Breng dit aan de kook en draai het vuur laag, laat dit 10 – 15 minuten zachtjes koken totdat het goudbruin kleurt.
- Verwarm de oven tempratuur naar 180 graden boven en onder warmte.
- Giet de karamel op de shortbread bodem en schuif deze weer in de oven bak dit 10 – 15 minuten de karamel stevig is.
- Laat afkoelen en zet daarna 2 uur in de koelkast om uit te harden.
Voor de topping
- Hak de pure chocolade fijn En doe dit in een kom samen met de zonnebloemolie.
- Zet deze kom op een pan met kokend water en verwarm de chocolade au bain marie totdat deze mooi gesmolten is.
- Giet de chocolade over de karamel laag.
- Smelt ondertussen in de magnetron de witte fijngehakte chocolade.
- Spuit streepjes van de witte chocolade over de pure chocolade en swirl dit met een saté prikker door de pure chocolade.
- Plaat in de koelkast voor 2 uur haal daarna uit de koelkast haal de miljonair shortbread uit de vorm en snijd met een mes dat je verwarm hebt onder de hete kraan de shortbread in 16 gelijke stukken.
- Je kunt de miljonair shortbread 3 – 4 dagen in de koelkast bewaren.