Pikant platbrood met gehakt spiesen

Pikant platbrood ( Mafrouda )

Voor dit recept heb ik mijn kruiden mixen en het brood zelf gemaakt.
Erg leuk om from scratch op deze manier te koken.
Het brood ga ik zeker vaker maken want het heeft erg veel weg van een pita broodje.
De kruiden die ik voor de Mafrouda gebruikt heb is Zahtar.
Deze is ook verkrijgbaar in de supermarkt als je het niet zelf wilt maken.

Kebab spiesen

In de Arabische landen zijn kebab spiesen erg populair en ze hebben er ook veel verschillende soorten.
Dit recept is geïnspireerd op de kebab spiesen en serveer ik met plat brood zodat je je bestek achter wegen kunt laten.
In Noord – Afrika en India serveren ze kebab namelijk met een platte brood soort.
In deze landen wordt veel met handen gegeten en wordt het brood als een soort bestek gebruikt.
Bij deze kebab spiesen kun je dus het brood gebruiken om de kebab van de spies te halen.
Als bijgerecht zit er een rode uien pickle bij en kun je eventueel nog wat Griekse yoghurt erbij doen.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 450 gram bloem
  • 250 miltliter lauw warm water
  • 7 gram gedroogde gist
  • 2 theelepels zeezout
  • 1/2 theelepel suiker
  • 1 eetlepel extra virgin olijfolie
  • 4 theelepels Zahtar
Ingrediënten voor de gehakt spiesen
  • 750 gram rundergehakt of lamsgehakt
  • 1 grote ui
  • 2 theelepels zout
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 4 eetlepels majoraan
  • 3 eetlepels vers gehakte munt
  • 5 theelepels Baharat kruiden

Bijgerechten

  • vers gehakte munt
  • Griekse yoghurt
  • Rode ui in ringen geweekt in citroensap

Bereidingswijze voor de Mafrouda

Stap 1

Verwarm de oven voor op 220 graden.
Doe de bloem in een mengkom, maak een kuiltje in de bloem en doe de gist erin.
Giet er langzaam 250 milliliter lauw warm water bij.
Voor een soepel brood deeg werk vanaf de randen naar het midden en meng voorzichtig de bloem bij het water.

Stap 2

Doe het zout, suiker, olijfolie erbij en kneed het deeg met je handen voor 5 minuten.
Voeg de Zahtar erbij en kneed nogmaals 5 minuten.
Omdat het een gistdeeg is hoeft het deeg niet te rijzen.
vorm van het deeg 4 even grote ballen.
En rol deze met een deegroller uit tot ronde lange lappen.

Stap 3

Prik het platbrood in met een vork, leg het brood op een met bakplaat bekleedde bakplaat in de oven.
En bak het 2 minuten, draai het brood naar 2 minuten om en bak de andere zijde ook nog 2 minuten.
Haal het brood uit de oven en wikkel het in een theedoek om warm te houden.

Stap 4

Kneed voor de kebab spiesen het gehakt samen met de gesnipperde ui, zout, majoraan, munt, baharat en kneed in een kom goed door.
Rol met je handen 12 evengrote ballen van het gehakt en rijg ze op de spiesen.
Smeer de spiesen kebab in met olijfolie en grill ze 8 minuten op de grill stand in de oven of in een grillpan.
Keer ze regelmatig om.

Stap 5

Snijd 1 rode ui in dunne ringen en leg in een schaaltje met het sap van 1 citroen.
Serveer bij de spiesen wat Griekse yoghurt en de uien en je kunt zelf je broodje maken door er een spies op te leggen wat ui en yoghurt en maak af met wat verse munt.

Eet smakelijk!


Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*