Zomers taartje
Vandaag een heerlijk zomers taartje met rabarber en aardbeien in de hoofdrol!
Deze taart is geinpireerd op een Iers taartje namelijk een jamtaart.
Een jamtaart is een snel en simpel taartje.
Het is niets meer als een simpele basis taartbodem die blind voorgebakken wordt.
Daarna wordt de taart met zelfgemaakte jam gevuld en afgebakken.
Zo heb je snel een heerlijke taart want het wordt gemaakt met basis ingrediënten die iedereen wel in huis heeft.
Wij kregen ook visite en wilde snel nog iets lekkers maken ik had toevallig de dag van te voren een potje rabarber – aardbeien compote gemaakt en besloot om dat als taartvulling te gebruiken.
Voor de taartbodem heb ik mijn basis recept voor taartdeeg gebruikt die ik een paar dagen geleden al gedeeld heb.
Voor dit recept heb je rabarber aardbeien compote nodig, en het basis recept voor een taartdeeg.
Beide recepten vind je via onderstaande links.
Rabarber compote taart
Ingrediënten
- 1x Recept voor de rabarber en aardbeien compote Zie bovenstaande links voor recepten
- 2x Recept voor taartdeeg Zie bovenstaande links voor recepten
- Melk
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden hete lucht.
- Neem een 28 centimeter porseleinen quiche vorm.
- Vet de vorm goed in met boter.
- Haal het deeg wat je op voorhand al gemaakt hebt uit de koelkast, haal er 1/3 deel vanaf en leg dit even terug in de koelkast.
- Rol het deeg met een deegroller uit tot een ronde lap die iets groter is dan je vorm.
- Leg nu de deeglap voorzichtig in de vorm en druk hem heel zachtjes aan.
- Snijd het overhangende deeg van de randen af.
- Leg een vel bakpapier in je vorm en vul je vorm met bakbonen. Heb je deze niet kun je ook rijst gebruiken of gedroogde bonen.Het gaat erom dat je het bakpapier wat verzwaard waardoor je bodem blind voor kunt bakken.
- Zet de bodem in het midden van de oven en bak deze 10 minuten.Haal na 10 minuten voorzichtig het bakpapier met de bakbonen en of rijst etc. eruit.Schuif de bodem terug voor nog 2 minuten.
- Haal de bodem uit de oven en vul hem nu met de compote.
- Haal het deeg wat je over hebt gehouden uit de koelkast en rol deze uit tot een lap.
- Snijd met een pizzasnijder stroken van het deeg en leg deze over de taart zoals op de foto.
- Doe een klein beetje melk in een schaaltje en strijk met een behulp van een bakkwast de stroken lichtjes in met melk.
- Zet de taart in het midden van de oven en bak hem 30 minuten op 200 graden.
- Haal de taart na 30 minuten uit de oven en zet de taart op het aanrecht, laat de taart 30 minuten afkoelen in de vorm alvorens je deze in punten snijd.
Notities
Taitneamh a bhaint as do chuid béile!