Soto Ajam

Indonesische kippensoep

Soto Ajam is een heerlijke vullende Indonesische kippensoep.
De bouillon van deze soep kost even wat tijd omdat de smaken tijd nodig hebben om in de bouillon te trekken.
Maar daarna tover je deze heerlijke verwarmende soep op tafel.
Dit receptje maak je niet snel doordeweeks maar is ideaal voor een dag in het weekend als je wat meer tijd hebt.

Gele kleur

De bouillon krijgt zijn gele kleur door het gebruik van kurkuma en de soep wordt afgemaakt met een zacht gekookt eitje.
Ik heb in deze soep gebruikt gemaakt van het vlees van kip drumsticks omdat ik hier iets meer smaak aan vindt zitten dan kipfilet.
Maar gebruik je liever kipfilet dan kan dat natuurlijk ook.

Recept voor 2 personen

  • 6 kip drumsticks
  • 2 kippenbouillon blokjes
  • 5 stengels selderij
  • 1\2 theelepel zwarte peperkorrels
  • 1 kleine prei
  • 2 uien
  • 1 Spaanse peper
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel kurkuma
  • 2 theelepels geraspte verse gember
  • 4 lente uien
  • 2 zachtgekookte eieren
  • klein handje selderijblad
  • 2 theelepels ketoembar
  • 1 theelepel sambal badjak
  • 2 theelepels djinten
  • 1 theelepel komijn
  • 150 gram dunne mie

Bereidingswijze

Stap 1

Verhit een hapjespan met een scheutje olijfolie en bak de kip drumsticks rondom goudbruin zodat het velletje lekker knapperig wordt.
Laat de kip drumsticks daarna even afkoelen en pluk het vlees van de botten af.
Bewaar het vlees in een schaaltje en zet opzij.
Doe de botten van de kip drumsticks in een soeppan en vul de pan met 1 liter water.

Stap 2

Breng de pan met de botten aan de kook en voeg de 2 kippen bouillon blokjes en laat dit 45 minuten zachtjes koken.
Snijd ondertussen de prei in ringen en snipper de ui en voeg deze na 15 minuten bij de bouillon.
Was de selderij snijd in ringen en doe deze ook bij de bouillon.
Snipper de 2e ui, maak de peper schoon door de zaadjes te verwijderen en snijd de peper in ringen.
Doe dit in een vijzel en doe de geperste knoflook en de geraspte gember en een 1\2 theelepel olijfolie erbij.
Maal dit in de vijzel tot een pasta en verwarm dit daarna kort in een hete koekenpan.

Stap 3

Zeef de bouillon en doe de bouillon terug in de soeppan.
Voeg het kruidenmengsel erbij en de kip en voeg de kurkuma, sambal en komijn erbij.
Doe de mie erbij en kook dit tot de mie gaar is en verwarm daarna nog 5 minuten goed door.
Kook ondertussen de eieren hard.
Serveer de Soto Ajam in 2 mooie kommen met de blaadjes selderij, de peperkorrels en de gekookte eitjes.

Eet smakelijk!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*