Sticky pecan broodjes, fluffy brood knapperige noten en sticky karamel
Sticky pecan broodjes denk Zeeuwse bolus maar dan beter.
Nadat ik van de week aan de bak was gegaan met het maken van Zeeuwse bolussen.
Het recept vind je hier.
Wilde ik nog een ander lekker broodje bakken die nog zoeter en nog meer sticky is.
Toen kwam ik op pinterest een pin van sticky buns tegen.
Ik heb verder niet naar het recept gekeken want ik zag al meteen dat het een soort kaneelbroodjes idee is. Alleen dan met een extra laag karamel met pecan noten.
Kaneelbroodjes maar dan met een extra laagje zoetigheid.
Net als bij kaneelbroodjes maak je hier gebruik van een verrijkt deeg.
Dat wil zeggen dat het een brooddeeg is verrijkt met ei en boter.
En vaak wordt er melk gebruikt in plaats van water.
Het deeg kun je op 2 manieren laten rijzen.
Je kunt het na het mengen een nacht in de koelkast laten rijzen.
Of het langer laten rijzen op een warm plek eerst voor 2 tot 3 uur.
En dan daarna nog 1 uur voordat je ze afbakt.
Net als bij kaneelbroodjes rol je dit deeg ook uit tot een lange lap.
Daarna smeer je het deeg in met een mengsel van roomboter, kaneel en suiker.
Alleen hier gaan er ook nog gehakte pecan noten overheen voor je ze oprolt.
Daarna snijd je ze plakken en leg je ze in een laagje karamelsaus met met pecannoten.
Als ze klaar zijn met bakken kiep je ze om zodat de karamel pecannoten laag aan de bovenkant komt.
Sticky pecan buns
Ingrediënten
Voor het brooddeeg
- 375 gram Tarwebloem
- 7 gram Gedroogde gist
- 3 eetlepels Suiker
- 1 theelepel Zout
- 120 milliter Lauwwarme volle melk
- 2 stuks Eieren
- 120 gram Zachte ongezouten roomboter
Voor de karamel siroop
- 150 gram Lichte basterdsuiker
- 90 gram Ongezouten roomboter
- 3 eetlepels Golden Syrup
- 1 eetlepel Kaneelpoeder
- 180 gram Pecannoten
De vulling voor de broodjes
- 110 gram Lichte basterdsuiker
- 90 gram Fijngehakte pecannoten
- 3 theelepels Kaneelpoeder
- 90 gram gesmolten ongezouten roomboter afgekoeld
Instructies
Voor het deeg voor de sticky buns
- Meng de bloem, suiker, zout en gist in de mengkom van je standmixer.
- Klop de eieren los en verwarm de melk 10 – 20 seconden in de magnetron.
- Zet de mixer met de deeghaak(en) aan op stand 1 en giet de melk erbij en vervolgens de eieren.
- Voeg de ongezouten roomboter (deze moet zacht zijn maar niet gesmolten) Mix het deeg 5 minuten op stand 1 zet de mixer uit en laat het deeg 15 minuten rusten in de kom.
- Meng na de 15 minuten het deeg op stand 4 tot een soepel elastisch deeg wat los komt van de bodem van je kom.
- Vet een andere kom in met een beetje olie en doe hierin het brooddeeg.Dek de kom af met een theedoek of plasticfolie of gebruik zoals ik altijd doe een doorzichtige douchemuts.
- Laat het deeg op een warme plek 2 uur rijzen tot het in volume verdubbeld is.
Voor de karamel pecan noten laag
- Doe de suiker, golden syrup kaneel, roomboter in een steelpijn en laat het op laag vuur smelten.Voor ongeveer 5 minuten totdat alles suiker is opgelost.
- Bekleed een diepe rechthoekige bakvorm met bakpapier en giet hier voorzichtig de karamelsaus in.Strooi nu de pecannoten over de karamel en zet opzij.
Voor de broodjes
- Meng de suiker, met gehakte pecannoten, zachte roomboter en de kaneel tot een papje.
- Bestuif je werkblad licht met bloem en rol het deeg uit tot een rechthoekige lange lap van 30 bij 40 centimeter en 5 centimeter dik.
- Leg het deeg met de lange zijde naar je toe en verdeel je suiker, boter, kaneel en pecannoten papjes over het deeg.
- Rol het deeg op tot een lange sigaar en snijd in 12 gelijke stukken.
- Leg de buns nu in de bakvorm op de pecannoten karamel laag.
- Dek af met een theedoek en laat de sticky pecan buns op een warme plek nog 1 uurtje rijzen.
Afbakken van de sticky pecan buns
- Verwarm de oven voor op 180 graden boven en onder warmte.
- Haal de theedoek van de bakvorm en schuif de sticky pecan buns in het midden van de oven. Bak ze in 40 minuten af.
- Laat de sticky pecan buns 10 minuten afkoelen en kiep ze daarna om op een taartrooster met een bakplaat eronder.PAS OP! de karamel is nog erg heet dus kijk uit voor je vingers.
- Laat ze afkoelen tot ze nog wel warm zijn maar niet meet zo heet dat je je tong verbrand.
- Trek de broodjes los van mekaar en serveer bij de koffie, thee of chocolademelk.