Stoofpot kan altijd
Stoofpotjes vind ik echt heerlijk en ik maak ze dan ook met enige regelmaat.
Zomer of winter dat maakt me echt totaal niet uit.
Het enigste wat ik lastig vind aan stoofpotjes is dat ik het moeilijk vind om ze te fotograferen en er smakelijk uit te laten zien.
Dus mochten mede foodbloggers hier super tips voor hebben dan hoor ik ze graag!
Deze stoofpot is eigenlijk een beetje ontstaan aan het einde van de week en toen er ruimte gemaakt moest worden in de vriezer.
Deze stoofpot Bella italia! bevat een aantal verse Italiaanse kruiden, malse kippendijfilet en knapperige blokjes pancetta.
Deze stoofpot is heerlijk met pasta of met de aardappeltjes in kruidenolie die ik van de week al gedeeld heb.
Ik gebruik voor stoofpotjes met kip het liefste kippendijfilet deze zijn wat vetter wat meer smaak geeft aan het gerecht.
Ook blijft kippendijfilet veel malser na het stoven, als je kipfilet gebruikt heb je kans dat de kipfilet wat droger is na het stoven en dat vind ik persoonlijk altijd minder lekker.
Gebruik voor deze stoofpot ook gewoon lekker verse kruiden als je deze hebt, zelf heb ik heel veel verse kruiden in mijn tuin staan.
Dus ik kook altijd met verse kruiden.
Natuurlijk kun je ook gedroogde kruiden gebruiken maar gebruik er dan iets meer van dan dat je zou dan met verse kruiden.
Stoofpot Bella Italia!
Ingrediënten
- 750 gram Kippendijfilet
- 300 gram Pancetta of spekblokjes
- 250 gram Kastanje champignons
- 250 gram Snoeptomaten
- 20 gram Verse oregano
- 15 gram Verse basilicum
- 10 gram Verse peterselie
- 10 gram Verse rozemarijn alleen de blaadjes
- 6 gram Verse tijm alleen de blaadjes
- 6 gram Verse salie
- 1 stuks Citroen
- 4 tenen Knoflook
- 2 rode Uien
- 1 blik Mutti polpa of tomatensaus
- 1 blikje Tomatenpuree
- 100 milliliter Water
- Olijfolie
- 100 gram Groene olijven
- Peper en zout
Instructies
- Hak de verse kruiden fijn en zet even opzij in een schaaltje ( haal de blaadjes van de tijm en de rozemarijn eraf de steeltjes doe je weg)
- Pel de teentjes knoflook en schil en snipper de uien.
- Snijd de champignons in plakken, en halveer de olijven
- Verhit een scheut olijfolie in een grote braadpan en snijd ondertussen de kippendijfilet in blokjes.
- Bestrooi de kippendijfilet met peper en zout en bak de kippendijfilet blokjes in de olijfolie rondom een beetje aan.
- Haal de kippendijfilet blokjes uit de pan en leg ze op een bordje, verhit een nieuw klein scheutje olijfolie in de pan en bak hierin de champignons samen met de ui en de fijn geperste knoflook een paar minuten.
- Snijd de pancetta in blokjes en doe deze bij de champignons in de pan, bak de pancetta een beetje knapperig en doe de kip blokjes weer terug in de pan.
- Voeg de tomatensaus, tomatenpuree, kruiden, olijven en het water erbij in de pan en roer even door.Breng het geheel aan de kook en draai het gas helemaal laag.
- Doe de deksel op de pan en laat het stoofpotje zachtjes pruttelen voor 30 minuten.
- Kijk af en toe een keer of er nog genoeg vocht in de pan zit zo niet voeg dan een beetje water toe zodat het nog genoeg vocht heeft om verder in te stoven.
- Na 30 minuten rasp je de schil van de citroen boven de stoofpot en voeg het sap toe van een halve citroen.
- Halveer nu ook de snoeptomaten en voeg ze bij de stoofpot.
- Doe de deksel weer op de pan en laat de stoofpot nog 15 minuten stoven.
- Bereid nu op je gemak de pasta voor bij de stoofpot, serveer je de aardappelen erbij begin dan z'n 35 minuten eerder daarmee zodat je het straks samen kunt serveren.
- Na 45 minuten is de stoofpot klaar vind je de saus nog wat te dun dan kun je deze verdikken door een papje te maken van 1 eetlepel maizena en een beetje water.Roer dit door het stoofgerecht en verwarm dit nog 1 – 2 minuten door.