Stroopwafel cake met likeur van stroopwafels een typische Hollandse cake
Stroopwafel cake met likeur Hollandser dan deze cake wordt het niet.
Deze cake was een groot succes bij familie en vrienden en de laatste tijd wordt er regelmatig gevraagd wanneer ik hem weer ga maken.
Dus ik dacht ik zet hem snel online dan kunnen ze zelf aan de bak haha.
In deze gaat natuurlijk weer alcohol want als we het niet mogen drinken dan eten we het toch gewoon.
Nu ontdekte ik in de slijter deze stroopwafelikeur en deze was perfect voor deze cake!
Verder zou het geen cake met deze Hollandse bekendste koek zijn als ik er dus ook geen stukjes en kruimels indeed.
Ben je nou net als ik dol op bakken met alcohol?
Dan vind je hier meer boozy recepten.
Stroopwafelcake met likeur
Ingrediënten
- 200 milliter Stroopwafel likeur
- 300 gram Ongezouten roomboter op kamertempratuur
- 425 gram Patentbloem
- 425 gram Kristalsuiker
- 1 1/2 theelepel Vanille extract
- 1 theelepel Baking soda
- 5 stuks Eieren Medium en op kamertempratuur
- 1/8 theelepel zout
- 200 gram Stroopwafelkruimels
- 75 gram Kleine stroopwafels in stukjes gehakt
Voor de karamelsaus
- 200 gram Suiker
- 2 eetlepels Water
- 80 gram Ongezouten roomboter
- 120 milliter Slagroom
Instructies
- Verwarm de oven voor op 150 graden boven en onder warmte.
- Vet de tulband vorm goed in met boter zorg dat elke hoekje goed bedekt is des te makkelijker komt hij straks uit de vorm los.
- De de boter in de mengkom van de mixer en mix dit in 3 minuten glad en romig.
- Doe de suiker erbij en meng dit voor 5 – 8 minuten goed door tot al de suiker goed is opgenomen de boter moet nu lichtgeel van kleur worden.
- Voeg nu een voor en de eieren toe en mix het even door naar elke ei zodat het beslag het goed op kan nemen.
- Zeef de bloem samen met de bakingsoda boven de kom en mix dit tot een glad beslag.
- Voeg nu de stroopwafel likeur stroopwafelkstukjes, stroopwafelkruimels en vanille extract toe en meng dit met een spatel voorzichtig door het beslag.
- Giet het beslag in de cakevorm en zet de cake in het midden van de oven en bak voor 75 – 80 minuten op 150 graden.
- Test na 75 minuten met een sateprikker of de cake goed gaar is.
- Haal de cake nu uit de oven en laat deze in het bik nog 10 minuten afkoelen
- Kiep vervolgens de cake op een taartrooster en laat hem daarop compleet afkoelen.
Voor de karamelsaus
- Doe de suiker met het water in een steelpan en verwarm dit op laag vuur.
- Zodra de suiker smelt wordt deze steeds bruiner je wilt een amberkleur krijgen en je moet karamel beginnen te ruiken.
- Als dit het geval is doe je de roomboter erbij en roer dit goed oor totdat deze gesmolten is en voeg da de slagroom erbij.
- PAS OP DIT KAN EEN BEETJE GAAN SPETTEREN DUS LET OP!
- Blijf doorroeren totdat alles goed gemeng is en het een mooie gladde karamelsaus is.
- Draai het vuur uit en laat de karamelsaus afkoelen voordat je het in een flesje giet en over de cake giet.