Suiker wafel – Luikse wafel zelf maken
Suiker wafel – Luikse wafel een van mijn favoriete koeken en nog lekkerder als je ze zelf bakt.
En dan stiekem nog een beetje warm opeten met slagroom en aardbeien.
Daar mag je me in de nacht wel voor wakker maken hoor.
Suiker wafels zijn ook wel bekend onder de naam Luikse wafel.
En zijn een echte Belgische lekkernij.
Dus mocht je eens een dagje in België zijn.
Vergeet dan zeker niet om een Luikse wafel met slagroom en warme kersen te bestellen!
Parelkandijsuiker
Wat kenmerkend is voor deze wafels is dat er grote stukken parelsuiker inzitten.
Deze suiker kun je onder andere kopen bij de Boerenbond of online bestellen.
Je hebt deze echt nodig en is niet vervangbaar voor andere suiker, deze parelsuiker blijft namelijk intact tijdens het bakken.
En zorgt dus voor die lekkere stukjes puur suiker die je in de wafels proeft.
Het beslag moet wel even rusten voordat je er mee kunt bakken, dit komt omdat het een gistbeslag is.
Het gist moet even de tijd krijgen om het beslag luchtig te maken.
Dus houd je ook echt aan de opgegeven rusttijd anders zullen je wafels nooit zo lekker luchtig worden.
Is het nou koud in huis dan kun je gerust het deeg 15 minuten extra rusttijd geven.
Langer is niet nodig want dan heb je kans dat je beslag te luchtig wordt en wordt het juist compact naar het bakken.
Suiker wafel – Luikse wafel
Equipment
- Wafel ijzer
Ingrediënten
- 250 gram Patentbloem
- 7 gram Gedroogde gist
- 1 theelepel Suiker
- 1/2 theelepel Zout
- 115 milliliter Volle melk (lauwwarm)
- 15 gram Ongezouten roomboter Gesmolten en afgekoeld
- 2 stuks Eieren
- 200 gram Parelsuiker
Instructies
Beslag voor de eerste russtijd
- Doe 75 gram van de patentbloem in een mengkom samen met het zout, de theelepel suiker en de droge gist.
- Giet de lauwwarme melk erbij en roer tot een glad beslag.Dek de kom af met plasticfolie of een theedoek en laat dit op een warme plek 30 minuten rusten.
- Roer na 30 minuten de rest van de bloem erdoor, meng de eieren en de boter erdoor met een spatel.Roer vervolgens de parelsuiker door het beslag, dek de kom weer af en laat nogmaals rusten op warme plek voor 15 minuten.
- Verwarm ondertussen je wafelijzer en vet deze goed in. Ik gebruik hiervoor een bakspray maar je kunt ook boter gebruiken.
- Leg op elk deel van het wafelijzer (dus op de onderste plaat) een flinke lepel van het beslag (ongeveer 75 – 80 gram).Klap het wafelijzer dicht en bak de wafels in 5 minuten goudbruin haal ze daarna uit het wafelijzer en leg ze op een taartrooster.
- Herhaal deze stap tot al het beslag op is.