Vers gebakken wit brood

School recept

Dit recept komt uit mijn oude kookboekje van school.
Het recept heb ik verdubbeld om er een groter brood van te maken.
Brood bakken vind ik erg leuk om te doen alleen ik maak er eigenlijk niet vaak genoeg tijd voor.
Vers gebakken brood ruikt niet alleen veel lekkerder maar het smaakt ook zoveel beter!

Brood bakken

Dus ik ben zeker van plan om vaker brood te gaan bakken.
zo wil ik ook nog aan de slag met zuurdesem brood en zachte broodje
Afgelopen week heb ik al 2 Ierse broden gebakken deze komen binnenkort op de website te staan.
Dit brood was eigenlijk een beetje te groot geworden tijdens het rijzen.
En de pan waar ik hem in gebakken heb was een beetje aan de kleinere kant.
Hij was dus een beetje verfomfaaid in de pan gegaan.
Maar ondanks dat hij wat kreukels had opgelopen voor en tijdens het bakken smaakte hij er niet minder lekker door.

Tips & tricks

Wil je ook een brood bakken in een gietijzeren pan.
Zorg dan dat de pan altijd zeker een aantal centimeter groter is dan je brood.
Hierdoor heeft je brood tijdens het bakken nog wat ruimte om verder te rijzen.
En kunnen de gluten zich beter kunnen ontwikkelen.

Zoals je ziet is mijn brood best luchtig geworden in de pan.
Maar waarschijnlijk was hij nog net iets luchtiger geworden als hij dus wat meer de ruimte had gehad.
Ik vond dit dus een goede reden om een mooie grote gietijzeren pan aan te schaffen, en heb er een van Le creuset gekocht met een diameter van 34 centimeter!
Groot genoeg om gerechten voor 10 – 12 personen te maken en om dus mooie grote broden in te bakken.
Wil jij ook aan de slag om zelf een heerlijk brood te bakken dan vind je hieronder het recept.

Wit brood

Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 2 uur 30 minuten
Totale tijd 2 uur 45 minuten
Gang lunch, Ontbijt

Equipment

  • Rijsmand
  • Oven
  • Gietijzeren pan

Ingrediënten
  

  • 500 gram Bloem
  • 4 gram Droge gist
  • 10 gram Zout
  • 330 milliliter Lauwwarm water

Instructies
 

  • Meet 330 milliliter lauwwarm water af in een maatbeker.
    Roer hierin de de gist met een vork los en laat het 5 minuten staan.
  • Meng ondertussen in een grote kom het zout door de bloem.
  • Voeg het water/gist mengsel erbij en kneed met je handen of in een standmixer je deeg elastisch.
  • Het deeg is goed wanneer je het een beetje uit mekaar kunt trekken zonder dat het scheurt.
  • Bebloem je rijsmand goed als je deze hebt en doe je brooddeeg in de rijsmand.
  • Heb je geen rijsmand vet dan een kom in met een beetje olijfolie en leg hierin je deeg.
  • Dek je kom of rijsmand af met een vochtige theedoek en laat het deeg 60 minuten rijzen op een warme plaats.
  • Op mijn oven zit een speciaal programma om brood deeg te laten rijzen dus ik heb mijn brood met rijsmand afgedekt met een vochtige theedoek in de oven gezet en hem, daar 60 minuten laten rijzen.
  • Je brooddeeg moet in volume verdubbeld zijn na het eerste uur rijzen zo niet dan zal je hem langer moeten laten rijzen alvorens je verder gaat met de volgende stap.
  • Als je brood in volume verdubbeld is haal je het brood voorzichtig uit de (kom) rijsmand en vouw je de 4 hoeken naar binnen toe,nu bol je je brood op met je handen.
    (op youtube staan filmpjes hoe je dit doet)
  • Leg je brood daarna met de naad naar boven in je rijsmand (kom) en dek hem weer af met een vochtige theedoek en laat je deeg weer 60 minuten rijzen op een warme plaats.
  • Ik heb mijn deeg weer in de oven gezet.
  • Na 60 minuten verwarm je oven op 230 graden, zet je gietijzeren pan ook tijdens het verwarmen al in de oven zo heeft deze straks ook al de juiste temperatuur voor je brood,
  • Ik heb natuurlijk voordat de pan in de oven ging om op te warmen mijn rijsmand met deeg uit de oven gehaald en nog even op een warme plaats in het zonnetje gezet.
  • Als je oven is voorverwarmd en op de juiste temperatuur is haal je de gietijzeren pan uit de oven.
    Gebruik hiervoor ovenwanten want de pan is erg heet
  • Haal je brood voorzichtig uit de rijsmand (kom) en leg deze op een vel bakpapier.
  • Snijd je brood met een speciaal snij mesje voor brood op een aantal plaatsen in of gebruik een scherp mes die je even ingesmeerd hebt met bloem.
  • Til het bakpapier waar je brood op ligt voorzichtig op en laat hem rustig in de pan zakken.
  • Zet de deksel op de pan en schuif hem in het midden van de oven.
  • Bak je brood met de deksel op de pan 15 minuten op 230 graden.
  • Haal na 15 minuten de deksel van de pan en bak je brood in de pan nogmaals 15 minuten zonder deksel op 230 graden.
  • Als je brood klaar is haal je hem voorzichtig uit de hete pan en laat je het brood volledig afkoelen op een rooster.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*