Verse friet en mayonaise
Frietjes ik ben er gek op!
Vooral zelf gemaakt het is even een klein beetje meer werk maar het smaakt zoveel lekkerder.
Sinds vorige maand zit ik op een koolhydraatarme levensstijl dus de frietjes staan voorlopig niet op het menu.
Dus dat wordt experimenteren met groenten frietjes.
Vast ook erg lekker, tenminste dat hoop ik haha.
Mayonaise stond al heel erg lang op mijn lijstje om te maken maar koos steeds maar voor een kant en klare pot.
Terwijl het eigenlijk helemaal niet zo heel spannend was om te maken en best snel klaar is.
In dit recept werk ik de verse frietjes uit de airfryer en het recept voor de mayonaise.
Ik ben benieuwd maken jullie zelf wel eens verse friet en of mayonaise?
Ingrediënten voor verse friet uit de airfryer voor 4 personen
- 1 kilo vastkokende aardappels
- 1 1\2 eetlepel arachideolie
- 2 eetlepels patatkruiden
Bereidingswijze
Stap 1
Schil de aardappelen en snijd ze met een frietsnijder in dunne frieten.
Heb je geen frietensnijder dan kun je ze met een groot en scherp mes zelf in frieten snijden.
Dit doe je door eerst de aardappel in de lengte in 4 a 5 plakken te snijden.
Hoe dikker en groter de aardappel des te meer plakken.
Snijd deze plakken vervolgens in even dikke repen.
Stap 2
Doe de vers gesneden frieten in een schaal en vul deze met koud water.
Laat de frieten 25 – 30 minuten in de schaal met water staan.
Hierdoor komt het meeste zetmeel vrij waardoor je frieten lekker krokant worden.
Na de 30 minuten giet je de frieten af en droog ze daarna goed met een theedoek.
Stap
Doe de frieten in de airfryer zonder olie op 120 graden voor 10 minuten.
Haal de frieten naar de 10 minuten uit de airfryer en doe ze in een droge schaal.
Giet de arachideolie over de frieten en de patatkruiden en hussel ze goed door.
Doe de frieten terug in de airfryer voor 15 – 20 minuten op 180 graden.
Mayonaise
- 1 eidooier op kamertemperatuur
- 150 milliliter zonnebloemolie of milde olijfolie
- 1 theelepel Groninger mosterd
- 1 eetlepel natuurazijn
- snufje peper en zout
Bereidingswijze
Neem een hoge doorzichtige beker die vaak bij een staafmixer zit.
De staafmixer moet namelijk in de beker passen.
Doe de eidooier samen met de mosterd, peper en zout en de natuurazijn in de beker en mix dit glad en romig met de staafmixer.
Giet nu beetje bij beetje de olie erbij en blijf mixen met de staafmixer.
Giet er pas weer wat nieuwe olie bij als de ander zo goed als is opgenomen.
Blijf dit herhalen tot alle olie in de mayonaise zit en mix het nog 30 seconden na.
Schep je mayonaise in een schaaltje en serveer bij de frietjes.