Ingrediƫnten
Method
- Verwarm de melk totdat deze lauw is, zorg ervoor dat de boter en eieren op kamertemperatuur zijn.
- Doe de bloem in de kom van je standmixer met een deeghaak.Doe het zout aan de linkerzijde in de kom en de suiker aan de rechterkant.
- Mix elke kant nu voorzichtig met je hand door de bloem.
- Mix het daarna door met de deeghaak even kort.
- Strooi de gist over de bloem.
- Giet de melk langzaam bij de bloem terwijl je de machine laat draaien op stand 1.
- Voeg nu stuk voor stuk de eieren erbij en blijf mixen, als alle eieren goed opgenomen zijn door het deeg blijf je 10 minuten mixen op stand 1.
- Hak de zachte boter in blokjes voeg nu steeds 2 blokjes boter toe aan het deeg terwijl de mixer draait. Let op! voeg pas weer opnieuw 2 blokjes toe als de andere boter goed is opgenomen in het deeg.
- Herhaal dit top alle boter door het deeg zit dit duurde bij mij een minuut of 8
- Haal nu het deeg uit de mengkom en doe deze in een licht beboterde schaal , dek af met een vochtige theedoek en laat het deeg 1,5 tot 2 uur rijzen op een warme plaats.Het deeg moet uiteindelijk in volume verdubbeld zijn.
- Als het deeg goed gerezen is en dus in volume verdubbeld is plaats je het deeg 1 uur in de koelkast.
- Maak na 55 minuten de bakvorm ( een broodbakvorm rechthoekig) of gebruik een cakeblik gereed, bekleed deze met bakpapier.
- Verdeel het deeg nu in 7 gelijke porties, bestrooi een werkblad met bloem.
- Neem 1 portie deeg en vouw elke hoek nu naar het midden tot je een bolvorm krijgt.
- Duw het nu plat en vorm het weer tot een bal.
- Herhaal dit met elke portie totdat je 7 mooie bolletjes hebt.
- Doe nu 4 bollen deeg achter mekaar in de bakvorm en vul de overige ruimte aan de ander kant op met de 3 bollen.
- Dek de bakvorm weer af met een vochtige theedoek en laat de brioche op een warme plaats weer 30 minuten rijzen totdat het deeg weer verdubbeld is.
- Als de 30 minuten bijna om zijn en het deeg is goed verdubbeld verwarm je de oven voor op 180 graden boven en onder warmte.
- Klop 1 ei los en bestrijk de bovenkant van de brioche licht met het los geklopte ei.
- Bak de brioche in het midden van de oven voor 30 minuten.
- Na de baktijd haal de brioche uit de oven en laat hem nog 20 minuten op het aanrecht staan in de vorm.
- Haal de brioche na 20 minuten uit de vorm en laat hem verder compleet afkoelen op een taartrooster.
Notities
Eet smakelijk!