Ga terug
Hele gebraden kalkoen

Hele gebraden kalkoen

Kalkoen van 2,8 kilo
Voorbereidingstijd 45 minuten
Bereidingstijd 1 uur 40 minuten
Totale tijd 2 uur 25 minuten
Gang dinner, Hoofdgerecht
Keuken Iers
Porties 6 personen

Ingrediƫnten
  

  • 1 hele Kalkoen van 2,8 kilo
  • 200 gram Ongezouten roomboter
  • 1 bol Knoflook
  • 1 Citroen
  • 10 gram Verse peterselie
  • 10 gram Verse tijm
  • 10 gram Verse Salie
  • 4 takjes Verse rozemarijn
  • Peper en zout

Instructies
 

  • Laat de kalkoen 30 minuten op kamertemperatuur komen.
  • Weeg de roomboter af en laat hem zacht worden 10 - 15 seconden in de magnetron is voldoende hij mag niet gesmolten zijn alleen super zacht.
  • Bestrooi de kalkoen van buiten en binnen rijkelijk met peper en zout en wrijf de kalkoen goed in met de peper en zout.
  • Verwarm de oven vast voor op 220 graden boven en onder warmte.
  • Maak voorzichtig met je vingers het vel los van de borst filets zie foto's.
  • Stop flink wat boter onder het vel op de borstfilet en masseer dit met je handen voorzichtig in.
    Dit zorgt ervoor dat de filet niet uitdrogen tijdens het gaar proces.
  • Prik gaatjes in de citroen en stop die in het karkas van de kalkoen, maak van de kruiden ook een mooi bosje en stop die ook binnen in de kalkoen.
  • Snijd de bovenkant van de hele bol knoflook af en stop deze ook in de kalkoen.
  • Neem een groot stuk keuken touw en leg deze onder de nek flap van de kalkoen.
  • Hou het touw strak langs de zijkant over de vleugels en daarna onder de poten door halen.
  • Draai het touw links nu 2x om het uiteinde van de poot heen en doe dit rechts ook.
    Bind nu beide poten bij mekaar en leg er een stevige dubbele knoop in.
  • Smeer nu de hele kalkoen goed in met de zachte boter en leg hem in een braadslede met de borst kant naar beneneden.
  • Steek er een vlees thermometer in door het dikste deel van de poot en het karkas.
  • Schuif de kalkoen in het midden van de oven voor 70 minuten.
  • Na 70 minuten draai je de kalkoen om nu met de borstzijde naar boven en laat hem nu nog 20 minuten garen.
    De kalkoen is goed als de kernthermometer 90 graden aangeeft.
  • Haal de kalkoen uit de oven en laat hem nog even 10 minuten staan alvorens hem aansnijd.
  • Serveer met de bijgerechten.

Notities

Eet smakelijk!