Verse bieten.
In de groente tas van De Tuin van Best zaten deze ronde heerlijke verse bieten.
De rode bieten had ik al eens gegeten wel uit een potje dat beken ik eerlijk.
Maar nog nooit vers.
De gele bieten had ik nog nooit gezien.
Lekker vers!
Ik was erg benieuwd naar de smaak, van verse bieten want geloof mij maar het komt totaal niet in de buurt van bieten uit een potje.
En dan daarbij vers van het land is lekkerder en gezonder!
Omdat het langzaam aan echt herfstig begon te worden besloot ik om een lauwwarme salade te maken.
Ik wilde namelijk nog niet echt afscheid nemen van alle zomerse salades.
En wat wij betreft kan deze salade prima in de herfstmaanden.
Het is uiteindelijk een recept geworden met weinig ingrediënten dus staat deze salade binnen 1 uur op tafel.
Als je de bieten eerder op de dag al kookt staat deze salade in 15 minuten op tafel.
Wie van jullie heeft er al eens met verse bieten gekookt?
Ik ben benieuwd wat jullie daarmee voor gerechten gemaakt hebben dus laat het me zeker weten.
Ben je ondertussen nieuwsgierig geworden naar deze salade?
Dan kun je nu aan de slag met dit recept.
Ingrediënten voor 2 – 4 personen.
- 4 verse bieten 2 rode en 2 gele
- 1 zakje veldsla
- walnoot olie
- 75 gram ongebrande walnoten
- 200 gram feta kaas
- azijn
Bereidingswijze
Stap 1
Was de bieten goed onder de kraan.
Neem 2 pannen want de bieten moeten apart gekookt worden zodat ze hun kleur behouden.
Vul de pannen met kokend water uit de waterkoker en giet in beide pannen een flinke scheut azijn.
Hierdoor houden ze meer kleur vast.
Doe de bieten in hun schil in de pan de gele in de ene pan en de rode in de ander pan en kook de bieten 45 minuten.
Stap 2
Spoel de bieten na het koken af onder de koude kraan nu kun je makkelijk de schil eraf halen want deze laat meteen los.
Laat de bieten nog even 10 minuten afkoelen.
Breng ondertussen de veldsla op smaak met een scheut walnoot olie en schep de sla in een ruime schaal.
Snij de bieten met behulp van een mandoline in dunne plakken.
Heb je die niet snijd de bieten dan in dunne plakken met een scherp mes.
Stap 3
Leg de bieten plakken om en om dakpansgewijs in een cirkel over de veldsla.
Was hierna je handen grondig want de bieten kunnen wat afgeven.
Hak de walnoten fijn en strooi deze over de salade.
Verkruimel de feta tussen je vingers en verdeel ook deze over de salade.
Breng de salade eventueel nog extra op smaak met grof gemalen peper en zeezout.