Brabantse worstenbroodjes

Brabantse worstenbroodjes

Brabantse worstenbroodjes vers uit eigen oven


Als echte Brabantse mocht een recept voor worstenbroodjes niet ontbreken.
Niets zo lekker als de geur van verse Brabantse worstenbroodjes.
En ze zijn ook nog eens makkelijk om zelf te maken.
Het deeg is niet van bladerdeeg zoals bij een saucijzen broodje maar van een heerlijk zacht brooddeeg.
Dat brooddeeg heeft voor mij iets weg van een brioche deeg.
Deze worstenbroodjes komen bij lange na niet in de buurt bij die dingen in de supermarkt.
Plan dus een keer op een zaterdag of zondag in om ze zelf te maken.
Want dat is vele malen lekkerder!

Vulling van de worstenbroodjes


Voor de vulling maakte ik gebruik van kip gehakt die ik zelf op smaak breng met verschillende kruiden.
Maar je kunt uiteraard natuurlijk ook varkensgehakt, rundergehakt, half om half of lamsgehakt gebruiken.
Voor vegetarische worstenbroodjes kun je het gehakt van Quorn gebruiken.
De kruiden die ik graag gebruik voor in mijn worstenbroodjes is venkelzaad deze geeft ontzettend veel smaak aan het gehakt mengsel.
Venkelzaad geeft een licht zoetige, kruidige smaak met een vleugje anijs af.
En doet het heel goed bij vlees en of vis gerechten.
Maar ook bij soepen, sauzen en dressings.
Voor een lichte aroma kun je het beste alleen de hele zaadjes gebruiken.
Wil je een sterkere smaak dan kun je beter de gemalen venkelzaadjes gebruiken, deze zijn qua geur en smaak veel sterker.
Ik vind de subtielere smaak fijner in de worstenbroodjes dus ik gebruik in dit recept de hele venkelzaadjes.

Brabantse worstenbroodjes

Brabantse worstenbroodjes

6 – 8 worstenbroodjes
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 2 uur 20 minuten
Totale tijd 2 uur 30 minuten
Gang Brood, lunch
Keuken Nederlands

Ingrediënten
  

Brooddeeg voor de worstenbroodjes

  • 300 gram Patentbloem
  • 7 gram Zout
  • 9 gram Droge gist
  • 85 gram Ongezouten roomboter
  • 150 gram Volle melk
  • 12 gram Lichtbruine basterdsuiker

Voor de gehaktvulling

  • 400 gram Kip gehakt Of ander gehakt
  • 2 teentjes Knoflook fijngehakt
  • 1 theelepel Chili poeder
  • 3 eetlepels Paneermeel gekruid paneermeel
  • 1 medium Ei
  • 2 theelepels Zaanse mosterd
  • 2 theelepels Paprika poeder
  • 1/2 theelepel Gemalen kruidnagel
  • 1 theelepel Venkelzaad
  • 1/4 theelepel Zwarte gemalen peper
  • 1/8 theelepel Nootmuskaat

Instructies
 

  • Verwarm de melk lichtjes tot max 37/38 graden.
  • Doe het zout onder in de mengkom, daarboven op de patentbloem, aan de linkerkant op het bloem de suiker.
  • Doe de roomboter in blokjes en leg deze rechts in de kom bovenop het bloem.
  • Doe de droge gist bij de melk en roer even door.
  • Zet de de standmixer aan op de laagste stand en giet langzaam de gist/melk bij het deeg.
  • Kneed het 5 – 10 minuten tot en egaal glad deeg.
  • Verdeel het deeg in 8 stukken.
  • Rol het deeg in ballen en leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat.
  • Bedek ze losjes met plastic folie en laat ze op een warme plaats 20 minuten rusten.
  • Maak ondertussen de gehakt vulling door alle ingrediënten voor het gehakt goed te mengen.
  • verdeel het gehakt in 8 ballen.
  • Rol ze tot worstjes van 12 centimeter lang en leg ze even op een bord aan de kant.
  • Neem de ballen deeg van de bakplaat en rol iedere bal uit tot een ovale lap het deeg moet 3 centimeter langer zijn dan de worstjes.
  • Klop een ei los en leg de worst in het midden van het deeg wat je net hebt uitgerold.
  • Smeer de randen van het deeg in met losgeklopt ei.
  • Vouw de uiteindes van het deeg nu over de worst.
  • Vouw daarna het deeg van de lange zijdes over mekaar heen.
  • Druk de naad goed aan met je vingers.
  • Leg de worstenbroodjes nu uit mekaar met de naad naar benden op een met bakpapier bekleedde bakplaat.
  • Dek de worstenbroodjes nu losjes af met plastic folie en laat ze op een warme plek 45 minuten rijzen.
  • Bewaar het overgebleven losgeklopte ei.
  • Verwarm na 30 minuten de oven voor op 200 graden boven en onder warmte of op 190 graden hete lucht.
  • Haal het plastic folie van de worstenbroodjes af en bestrijk de worstenbroodjes met het overgebleven los geklopt ei.
  • Plaats de bakplaat worstenbroodjes in het midden van de oven en bak ze voor 20 minuten.
  • Haal na 20 minuten de worstenbroodjes uit de oven en laat ze even een paar minuten afkoelen alvorens ze te serveren.

Notities

Enjoy!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*