Chili olie onmisbaar in de Aziatische keuken
Chili olie een onmisbaar ingrediënt in de Aziatische keuken.
Dat ik dol ben op spicy food is een understatement i love it!
En als er iets spicy is is het wel deze chili olie voordeel van dit is dat bij je recept zelf kunt bepalen hoeveel je gebruikt.
Dus je kunt het gerecht zo spicy maken als je zelf wilt.
Ik gebruik deze chili olie als extra smaakmaker in Aziatische gerechten en zo ook bij mijn Dan Dan noedels.
Maar het is ook lekker op een grilled cheese (tosti) op wat dacht je van bij de zelfgemaakte saté als extra pit.
In deze spicy oil gaan Szechuanpeper korrels deze kun je bij de toko vinden.
Wist je dat dit eigenlijk geen peper is.
Szechuanpeper zijn eigenlijk de vruchten van een plant.
De smaak is niet pittig maar meer een beetje citroenachtig.
Het creëert een tintelend gevoel op je tong en past goed bij verschillende vleessoorten.
onder andere wordt het het meeste gebruikt bij kip en vis.
Maar ook in zoete gerechten wordt deze “peper” regelmatig gebruikt.
Of in de sambal daar is het ook een goede toevoeging bij.
Chili olie
Ingrediënten
- 225 milliliter Arachideolie of zonnebloem olie
- 50 gram Chili vlokken
- 8 stuks Kardemom peulen
- 1 stuk Kaneelstokje
- 3 eetlepels Szechuanpeper korrels
- 2 theelepels Grof zeezout
- 4 stuks Steranijs
- 2 stuks Gedroogde laurierblaadjes
Instructies
- Doe de olie in een steelpan en verwarm op laag vuur.
- Verwarm ondertussen in een droge koekenpan de andere ingrediënten.
- De specerijen moeten kruidig gaan ruiken maar let op dat ze niet verbranden.
- Als er rook af komt zijn de specerijen goed en kun je ze bij de hete olie in de pan doen.
- Zodra de olie gaat pruttelen laat je het nog 4- 5 minuten opstaan op laag vuur.
- Haal de steelpan met chili olie van het vuur en laat 5 minuten afkoelen.
- Giet in een schoon en glazen potje en laat compleet afkoelen voordat je de deksel erop draait.
- Je kunt de chili olie 1 jaar lange bewaren op een koele en donkere plek.