Coq Au Riesling een heerlijk gerechtje uit Duitsland
Coq Au Riesling het is alweer een hele poos geleden dat ik een nieuw receptje geplaats heb.
En ook alweer meer dan een jaar geleden dat ik dit gerecht at op onze vakantie in Duitsland.
We waren op vakantie in de moezel streek die bekend staat op zijn moezel en riesling wijnen.
Wat een heerlijke vakantie was dat en bovenal we hebben echt heerlijk gegeten!
Toen we een dagje in het Duitse plaatsje Trier waren zag ik op de kaart dit heerlijke gerecht staan.
Dit is een variatie op de Franse klassieker Coq Au vin wat kip of eigenlijk haan in rode wijn is.
Dat recept heb ik nog niet online staan maar als je van dit soort gerechten houdt dan moet je deze Belgische klassieker ook eens proberen.
Nou lijkt dit recept misschien erg winterig maar ik persoonlijk vindt dat je dit het hele jaar door kunt eten.
In het voorjaar/zomer serveer je er een frisse salade bij en in de herfst winterperiode heerlijke aardappelkroketjes of een lekkere stevige aardappelpuree.
Bij het restaurant in Duitsland kreeg ik dit geserveerd met een typisch Duits bijgerecht namelijk käsespätzle.
Man wat was dat lekker ondanks mijn mini maagje heb ik heerlijk kunnen smikkelen.
En nu kun jij thuis ook smikkelen van dit heerlijke gerecht!
Coq Au Riesling
Ingrediënten
- 4 grote Kippenbouten
- 4 grote Wortels
- 250 gram Kastanje champignons
- 300 gram gerookte spekreepjes
- 2 stuks Prei
- 4 stuks Sjalotten
- 2 teentjes knoflook
- 1 bosje Tijm
- 2 eetlepels Bloem
- 100 milliliter Crème fraiche
- 1 stuks eidooier
- 200 milliter Kippenbouillon
- 100 milliliter Cognac
- 1/2 liter Riesling wijn
- 1/4 theelepel Laurier poeder
- Olijfolie
- Grof zeezout en grof gemalen zwarte peper
Instructies
- Dep de kippenbouten droog met keukenpapier en bestrooi ze rijkelijk met zeezout en peper en wrijf de kip hier goed mee in.
- Verhit in een grote braadpan een flinke scheut olijfolie en braad hierin de kippenbouten rondom goudbruin.
- Snipper ondertussen de sjalotten en hak het teentje knoflook fijn.Was de prei en de wortels maak ze schoon en snijd de prei in dunne ringen en de wortel in kleine blokjes.
- Snijd ondertussen ook de champignons in plakjes.
- Als de kippenbouten goudbruin zijn haal je ze uit de braadpan.
- Doe nu de spekreepjes met de sjalotten en de knoflook in de pan en bak deze aan voeg de prei, wortel, champignons en het laurierpoeder toe en bak dit alles goed aan op middelhoog vuur voor 15 minuten.
- Doe de kippenbouten terug in de braadpan en voeg de cognac toe en flambeer nu alles.
- Giet nu de kippenbouillon en de riesling erbij en het bosje tijm breng dit alles aan de kook draai het vuur laag en laat het geheel 30 minuten zachtjes pruttelen met de deksel op de pan.
- Maak een glad papje van de eidooier, bloem en crème fraiche en voeg 2 eetlepels van het kookvocht uit de braadpan toe.
- Voeg dit papje toe aan de Coq au Riesling en verwarm 5 minuten mee.
- Serveer de Coq au Riesling met käsespätzle als je dit hebt of met gebakken aardappeltjes en stokbrood ook erg lekker.