Dublin coddle een Ierse klassieker.
Dublin coddle een klassieker uit de Ierse keuken.
Voor de oplettend kijker ik heb dit recept al op mijn website staan.
Maar dat was de restaurant versie die wij toentertijd in Dublin hebben gegeten.
Die was dus achteraf niet zo klassiek omdat er wortel in zat en het meer bouillon had.
Naar aanleiding van recent onderzoek naar de historie van Ierse gerechten kwam ik dus op de klassieke versie.
Zoals deze al vanaf vroeger gemaakt wordt en nog steeds in veel Ierse gezinnen gegeten wordt.
Wortel hoort er dus absoluut niet in als het klassiek wil houden dit is er pas later aan toegevoegd.
Dus tijd voor een update van Dublin coddle voorzien van nieuwe foto’s.
Comfortfood op zijn Iers.
Als er een land is wat bol staat van comfortfood gerechten dan is het wel Ierland.
En ja ik geloof dus oprecht dat ik in het verkeerde land geboren ben haha.
Want ik hou zelf ook enorm van comfortfood.
Over comfortfood gesproken daar hoort voor mij bij langzaam gegaard vlees, rijke stoofpotten bomvol smaak.
De Dublin coddle staat ook 1 uurtje op het fornuis en alles gaat in een pan.
Dikke plakken aardappel grof gesneden ui, peterselie, streaky bacon, en kip worstjes in stukken.
Flink wat zeezout en vers gemalen peper erbij.
Vervolgens gaat er 500/600 milliter water bij deksel op de pan en garen op een laag pitje.
De smaak van de ui, peterselie en het vlees trekt in het water en dat geeft smaak aan de (bouillon).
Niks geen poespas gewoon pure ingrediënten.
Dublin coddle
Ingrediënten
- 1 kilo Kruimige aardappelen
- 1 verpakking Streaky bacon
- 8 stuks Kip worstjes of varkensworstjes
- 30 gram Verse peterselie
- 2 grote Gele uien
- 600 milliter Water
- Flink peper en zeezout
Instructies
- Schil de aardappelen snijd in grove plakken.
- Schil de uien en halveer deze snij elke helft in halve ringen.
- Hak elk worstjes in 4 of 5 stukken en snijd de streaky bacon in plakken.
- Hak de peterselie grof.
- Leg wat worstjes op de bodem van de pan, verdeel hierover wat van de streaky bacon en de peterselie verdeel hierop wat van de plakken aardappel en bestrooi rijkelijk met peper en zeezout.
- Bouw nu nog wat lagen in de pan op deze manier tot alles in de pan zit.
- Giet het water in de pan en breng dit aan de kook.
- Als het kookt draai je het vuur laag en laat 60 minuten zachtjes pruttelen met de deksel op de pan.
- Bestrooi als het klaar is met nog wat verse peterselie en klaar is je klassieke Dublin coddle.