Franse uiensoep

Franse uiensoep

Franse uiensoep een klassieker uit de Franse keuken

Franse uiensoep een echte klassieker uit Frankrijk.
En weer een van mijn favoriete gerechten ik bedoel heerlijke gekarameliseerde uien, een flink stuk brood en kaas veel kaas.
Zo eet ik hem het liefste ik heb in mijn inmiddels al vaak uiensoep gegeten van echt fantastische tot soepen die een grote flop waren.
Uien niet goed genoeg gekarameliseerd of veelste weinig kaas of beide.
Als er iets van belang is bij een goede uiensoep is dat het karameliseren van de uien dit doe je niet even zomaar in een kwartiertje.
Nee dit kost echt tijd dit kans soms wel tot een uur duren.
Neem bij het maken van een goede uiensoep hier dan ook zeker de tijd voor.
Hoe meer de uien gekarameliseerd zijn des te lekkerder wordt de soep.
Als brood kun je stokbrood gebruiken maar ik gebruik eigenlijk het liefste een stuk sodabrood.
Sodabrood neemt goed smaken op je bakt deze zelf met dit recept.
Als kaas voor bovenop gebruik ik een mix van Gruyère en cheddar deze kazen smelten goed en de cheddar voegt ook nog wat extra smaak toe.

Franse uiensoep

Franse uiensoep

Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 2 uur 30 minuten
Totale tijd 2 uur 45 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Frans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 kilo Uien
  • 50 gram Ongezouten roomboter
  • 1,2 Liter Runderbouillon 1,2 liter water met 4 bouillonblokjes
  • 4 takjes Verse Rozemarijn
  • 6 takjes Verse Tijm
  • 50 milliter Rode port of cognac
  • 4 dikke Sneden brood (Glutenvrij om het glutenvrij te houden) Gehalveerd
  • 60 gram Gruyère geraspt
  • 60 gram Cheddar geraspt

Instructies
 

  • Schil de uien verwijder de kop en het kontje, halveer de uien en snijd de helften in halve ringen.
  • Verhit de roomboter in een soeppan doe hierin de uien en karamelliseer de uien tot ze bruin en zacht zijn en zoetig ruiken.
    Dit kan zeker een uur duren zorg ervoor dat het vuur laag staat je hoeft er niet bij te blijven maar roer het wel af en toe door.
  • Blus na het uur de uien af met de port of cognac de alcohol verdampt maar de smaak is echt fantastisch die achterblijft door de alcohol.
  • Verkruimel de bouillonblokjes in de pan en voeg 1,2 liter water toe.
  • Roer even door en breng aan de kook voeg de takjes tijm en rozemarijn toe doe de deksel op de pan en laat op laag vuur 2 uur pruttelen.
  • Verwarm de oven voor op 220 graden boven en onder warmte en rooster het (glutenvrij) brood in de oven totdat het heel licht bruin en net aan knapperig is.
  • Verdeel de soep over 4 hittebestendige soepkommen en verdeel het (glutenvrij) brood over de kommen.
  • De soep moet helemaal bedekt zijn.
  • Rasp de 2 soorten kaas en verdeel over de 4 soepkomen.
  • Zet de soepkommen in de oven en bak 12 – 15 minuten tot de kaas helemaal gesmolten is.
  • Haal de soepkommen uit de oven en laat 5 minuten afkoelen voordat je het serveert.

Notities

Eet smakelijk!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*