Geroosterde aardappelen in ganzenvet

Geroosterde aardappelen in ganzenvet knapperig van buiten en fluffy van binnen.

Geroosterde aardappelen in ganzenvet.
An Irish Christmas is niet compleet zonder deze knapperige geroosterde aardappelen met een fluffy binnenkant.
Door het gebruik van ganzenvet krijgen ze een heerlijk rijke smaak.
En worden ze extra krokant.
De aardappel is met stipt op 1 het populairste product in Ierland.
Er bestaan wel honderden recepten met deze gele rakkers in de hoofdrol.
Aardappelen zijn heel gezond ze bevatten veel vitamine C en de schil zit vol vezels.

Zelf ben ik dol op aardappels en ik eet ze bijna dagelijks.
De gekookte versie is alleen niet z’n favoriet van mij.
Komt vast omdat ik die vroeger vaak gegeten heb.
Ik vind gekookte aardappels maar saai ze bevatten weinig smaak.
Ze nemen wel goed smaken op en je kunt er dan ook veel meer mee dan mensen denken.
Wil je eens totaal iets anders maken met aardappels?
Probeer dan zeker eens Ierse aardappelsoep.


De truc voor perfecte geroosterde aardappelen.

Allereerst is het belangrijk om de aardappelen in gelijke grote te snijden na het schillen.
Kleine aardappels houd ik heel grote halveer ik of snijd ik in vieren.
Kook daarna de aardappelen kort voor in een pan met ruim water en een flinke snuf zout.
Giet ze af en laat ze goed uitlekken in een vergiet.
Doe ze daarna terug in de pan leg de deksel erop en schud een paar keer, hierdoor wordt de buitenkant een beetje kruimelig.
Verhit een schaal met ganzenvet in de oven voor 12 – 15 minuten het vet moet mega heet zijn dit helpt voor de krokante buitenlaag.
Doe de aardappelen daarna in de hete schaal wentel ze aan alle zijde door het ganzenvet.
Zo krijgen ze aan alle zijde een mooie goudbruine laag tussendoor nog een keer draaien en ze zijn perfect.

Waar koop je ganzenvet?
Je kunt ganzenvet kopen bij groothandels zoals Makro of Sligro maar online kun je het ook kopen.
Tjins toko verkoopt het ook online.

Geroosterde aardappelen in ganzenvet

Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Gang Bijgerecht, dinner, Hoofdgerecht
Keuken Iers
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1,2 kilo Kruimelige aardappelen
  • 100 gram Ganzenvet (olie kan ook of eenden vet)
  • 1 flinke Snuf zout

Instructies
 

  • Schil de aardappelen met een dunschiller.
  • Vul een pan met ruim water en een flinke snuf zout.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 220 graden boven en onder warmte.
  • Doe de aardappelen in het water en breng aan de kook, kook de aardappelen 5 minuten en giet ze daarna af in een vergiet.
  • Zodra de oven op tempratuur is doe je het ganzenvet in de ovenschaal en zet deze voor 12 minuten zonder de aardappelen in de oven.
  • Doe de aardappelen terug in de pan, doe deksel erop en schud de pan 4x
  • Als de 12 minuten voorbij zijn haal je ovenschaal uit de oven PAS OP HET IS MEGA HEET!!!
  • Doe de aardappelen in de schaal en draai ze een paar keer om door het ganzenvet.
    Leg ze uit mekaar in de schaal ze mogen mekaar niet aanraken anders worden ze niet gelijkmatig bruin.
  • Zet de aardappelen in de oven voor 20 minuten.
  • Draai naar 20 minuten de aardappelen om en zet ze weer terug voor nog een 20 minuten.
  • Na deze 40 minuten nogmaals omdraaien en nog 10 – 15 minuten terug doen in de oven afhankelijk van hoed goudbruin je ze wilt hebben.

Notities

Smakelijk eten!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*