Griekse pita

Griekse pita

Griekse pita gemakkelijk zelf te maken

Griekse pita mag niet ontbreken bij de Griekse maaltijd.
Je hebt hier geen oven voor nodig want je bakt ze gemakkelijk in de koekenpan.
Dit broodje verschilt iets van de gewone pitabroodjes die je kent van de shoarma zaak.
Deze kun je namelijk open snijden en vullen.
Dat kan bij deze Griekse versie niet.
natuurlijk kun je ze kant en klaar kopen maar persoonlijk vind ik die niet zo lekker als die je bij de Griek krijgt.
Of zelfgemaakte natuurlijk want alleen al die heerlijke geur is al de moeite waard om ze zelf te maken.
En persoonlijk ben ik een grote voorstander van alles zelf maken niets zo lekker als met je handen in het deeg.
Daar wordt ik nou helemaal ontspannen van.

Dit deeg is wel een beetje plakkerig dus bebloem je aanrecht goed als je ze uit gaat rollen.
Ik serveer deze broodjes bij de gyros of bij de Keftedakia – Griekse gehaktballen dat recept vind je hier.
En natuurlijk mag homemade tzatziki niet ontbreken klik hier voor het recept.
Dus voor de volgende maaltijd uit Griekenland kun je alles zelf maken.

Griekse pita

Griekse pita

Voor 6 grote of 8 kleine Griekse pita
Voorbereidingstijd 35 minuten
Bereidingstijd 1 uur 15 minuten
Totale tijd 1 uur 50 minuten
Gang Bijgerecht, Brood, dinner
Keuken Grieks
Porties 8 stuks

Ingrediënten
  

  • 350 gram bloem
  • 200 milliter lauwwarm water ( 30 graden)
  • 40 milliter Volle melk lauwwarm
  • 1/8 theelepel Kristalsuiker
  • 7 gram Gedroogde gist
  • 10 gram Fijngemalen zeezout
  • 1 theelepel Knoflookpoeder
  • 1 1/2 eetlepel Gedroogde Oregano
  • 10 gram Olijfolie plus extra om de pita's in te bakken

Instructies
 

  • Doe het water met de melk en suiker in een maatbeker en roer de gist erdoor.
    Laat dit 5 minuten staan totdat de gist begint te schuimen.
  • Doe de bloem in de kom van je standmixer zet deze aan met de deeghaak en giet langzaam het gistmengsel erbij en vervolgens de olijfolie.
  • Kneed dit met de mixer tot een glad deeg dek de kom af met een theedoek en laat dit even 30 minuten rusten.
  • Haal na 30 minuten de theedoek eraf en doe het knoflookpoeder, zout en oregano erbij en kneed dit nog 5 minuten door.
  • Vet een hoge schaal in met wat olie en doe hierin het deeg wentel dit even door de olie en dek af met een licht vochtige theedoek.
  • Laat het deeg 1 uur rijzen op een warme plek of totdat het deeg in volume verdubbeld is.
  • Haal het deeg uit de kom bebloem je aanrecht.
  • Kneed het deeg met je handen 1 minuut door en verdeel in 6 grote of 8 kleine stukken.
  • Rol de stukken deeg uit tot een ovale lap.
  • Verhit een koekenpan met wat olijfolie en bak hier 1 voor 1 de pita's gaar dit duurt ongeveer 2 minuten per kant.
  • Haal de pita's uit de pan en houd warm onder een theedoek zo blijven ze ook lekker zacht.

Notities

Enjoy!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*