Iers soda brood

Iers soda brood

Iers soda brood.

Iers Soda brood als je mij vraagt wat mijn persoonlijke favoriete brood is.
Dan is dat met stipt op 1 dit heerlijke Ierse soda brood.
Een simpel maar zeer smaakvol brood wat snel klaar is en uitermate geschikt is voor de beginnende thuisbakker!
Het voordeel van een sodabrood is dat je niet met gist werkt en het hoeft niet te rijzen.
Ingrediënten mengen, vormen insnijden en bakken maar.
Dus ga je voor de aller eerste keer een brood bakken start dan zeker met soda brood.
Het is het klassieke brood wat de Ieren graag eten.
Dit brood stamt uit de periode van grootte voedsel schaarste in Ierland.
De traditie van het bakken van Soda brood stamt al uit 1830 .
In deze periode werd baking soda voor het eerst geïntroduceerd.
Baking soda is naast bloem en karnemelk een belangrijk bestandsdeel in Soda brood.
Het zorgt ervoor dat er gas vormt door een chemische reactie met de karnemelk.
Hierdoor komt er lucht in het brood en is het niet een compleet vast brood.

Verschillende soorten soda brood.

Inmiddels bestaan er verschillende variaties van Soda brood en elk Iers huishouden heeft zijn eigen recept.
Op mijn website vind je nog 2 andere soorten.
Namelijk een bruine versie met volkoren meel en een zoete versie met stukjes gedroogd fruit.
Binnenkort komen er nog een paar hartige versies aan.
Maar daar zullen jullie nog even op moeten wachten.

Iers soda brood

Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang Brood, lunch, Ontbijt
Keuken De Ierse keuken

Ingrediënten
  

  • 450 gram Tarwebloem
  • 1 theelepel Zout
  • 1 theelepel Baking soda
  • 400 milliter Karnemelk

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 230 graden boven en onder warmte.
  • Mix alle droge ingrediënten (bloem, zout bakingsoda) in een mengkom door mekaar en maak met je handen een kuiltje in het midden.
  • Giet nu langzaam de karnemelk in het kuiltje en terwijl je doet mix je van de zijkanten de bloem door de karnemelk.
  • Meng het deeg met je handen goed door tot alles goed gemengd is.
  • Bebloem je werkblad met bloem en stort hierop het deeg.
    Vorm nu met je handen een bol van het deeg.
  • Leg het deeg op de met bakpapier bekleedde bakplaat.
  • Neem een scherp mes of gebruik een lame (speciaal brood scoring mes) en snijd een diep kruis in de bovenkant of een diepe snee aan de achterkant op de helft van het brood zoals ik gedaan heb.
  • Schuif het soda brood in de oven en bak voor 30 – 40 minuten in het midden van de oven.
  • Het brood is klaar wanneer deze hol klinkt als je erboven op klopt.
  • Haal het brood naar 40 minuten uit de oven leg op een rooster en laat compleet afkoelen.

Notities

Eet smakelijk!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*