Als je het over spinazie ala crème hebt zullen de meeste meteen denken aan dat pakje spinazie in roomsaus uit het diepvries pak van de supermarkt.
Maar wist je dat het zelf maken van spinazie ala crème helemaal niet zo moeilijk is?
Toen ik deze versie van de spinazie ala crème geproefd had die ze in Ierland klaarmaken was ik overtuigd voortaan maak ik het lekker zelf.
Het heeft veel meer smaak en is veel romiger dan die natte groene drab uit de diepvries.
Wat de Ieren namelijk als secret ingrediënt door de spinazie doen is 1 gesnipperd uitje even kort aangefruit.
Hierdoor krijgt de spinazie een heerlijke structuur en een extra smaaktoevoeging.
Heb jij wel eens zelf spinazie ala crème gemaakt?
Of lust je helemaal geen spinazie?
Ik weet zeker dat als je dit recept gemaakt hebt je het vast en zeker vaker zal maken.
Ingrediënten voor 2 personen
- 400 gram verse spinazie
- 1 gele ui
- 25 gram roomboter
- 2 eetlepels bloem
- 200 milliliter melk
- 100 milliliter kookroom
- peper en zout
Bereidingswijze
Neem een ruime steelpan en verwarm hierin de roomboter en laat hem smelten.
Snipper ondertussen de ui fijn en voeg de gesnipperde ui in de pan en fruit hem 5 minuten aan.
Voeg na de 5 minuten de bloem toe en roer goed door zodat alle uitjes bedekt zijn met bloem.
Verwarm dit nog even al roerend nog 2 minuten en voeg de melk in kleine beetjes erbij en blijf roeren, Giet pas weer opnieuw wat melk erbij als de andere melk goed is opgenomen door het bloem, Boter en ui mengsel.
Blijf roeren en voeg steeds een beetje bij beetje melk erbij net zolang tot alle melk goed is opgenomen.
Zet daarna het vuur laag zodat het niet aan kan branden en roer af en toe nog eens door de pan.
Zet de waterkoker aan met 1,5 liter water als de waterkoker klaar is, doe je de spinazie in een groot vergiet en giet het water langzaam over de spinazie.
Hierdoor zal de spinazie blancheren en wat krimpen.
Doe de spinazie in 1 theedoek en en druk nu stevig door de theedoek wat op te draaien het vocht uit de spinazie.
Kijk uit dit kan best warm zijn doe het voorzichtig of gebruik anders een tang om de theedoek uit te knijpen.
Als al het vocht zo goed als uit de spinazie is snijd de spinazie grof wat kleiner.
Doe de spinazie in de pan bij het ui, boter en melk mengsel en voeg de kookroom toe.
Voeg flink wat peper en zout toe.
En roer het geheel nog 2 minuten door terwijl je het verwarmt op middelhoog vuur.
En klaar is de Ierse spinazie ala crème!
Erg lekker met een stukje kipfilet of met gebakken aardappels en 1 gekookt eitje.
Eet smakelijk!