Indiase butterchicken

Indiase butterchicken

Indiase butterchicken met geurige citroen rijst.

Indiase butterchicken een milde verwarmende curry uit India.
De eerste keer dat ik van deze curry hoorde was tijdens het kijken van Master chef Australië.
Voor een pressure test opdracht moesten de kandidaten aan de slag met de beroemde complexe butterchicken.
Deze butterchicken was van de beroemde Indian Chef Saransh Goila.
In deze butterchicken gingen in totaal meer dan 25 ingrediënten en maakte hij gebruik van interessante en fascinerende technieken.
Een daarvan was gerookte boter iets wat ik thuis zeker eens wil maken zodra ik een smoke gun heb!
Ik was gefascineerd door dit gerecht en wist dat ik het ook een keer wilde maken.
Al kwijlend voor de televisie bijna met mijn neus in het televisiescherm en mijn notitieblok op schoot maakte ik wat aantekeningen van dit gerecht.
Maar door de complexiteit van deze versie van de beroemde chef stopte ik halverwege met schrijven.
Toch wilde ik nog steeds een Indiase butter chicken maken maar dan een simpelere versie die iedereen thuis kan maken.
Zonder gerookte boter maar wel mat alle kruiden en specerijen die je in een klassiek butter chicken terug vind.
Serveer de butterchicken met rijst en zelf gebakken naan.

Kippendijen of kipfilet?

In dit soort gerechten wordt vaak gebruik gemaakt van kippendijfilet.
Kippendijfilet is wat vetter dan kipfilet maar je kan het prima met beide maken.
Kies gewoon wat je lekker vind hou je meer van kipfilet dan gebruik je kipfilet, en anders gebruik je kippendijfilet.
Ik zelf lust het beide en heb deze keer gebruik gemaakt van kippendijfilet.

Indiase butterchicken

Voorbereidingstijd 12 uur 10 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 12 uur 45 minuten
Porties: 4 personen
Gang: dinner
Keuken: Indiaas

Ingrediënten
  

Voor de marinade
  • 2 eetlepels Biologische Citroen sap
  • 2 theelepels Garam Masala
  • 1 theelepel Biologische Komijn poeder
  • 280 gram Dodoni Griekse yoghurt 10% of rauw power kwark
Voor de butterchicken
  • 1 kilo Biologische Kippendijfilet
  • 50 gram Biologische gras gevoerde ongezouten roomboter
  • 1 grote Biologische gele ui
  • 5 teentjes Biologische Knoflook
  • 1 eetlepel Biologische Komijn poeder
  • 1 theelepel Garam masala
  • 1 theelepel Biologische Korianderpoeder
  • 1/2 theelepel Biologische Chili poeder
  • 1/2 theelepel Biologische Kurkuma
  • 1 Biologische Ceylon kaneelstokje
  • 3/4 theelepel Keltisch zeezout
  • 240 milliliter Biologische Kippenfond of eigen gemaakte botten bouillon
  • 400 gram Biologische tomatenblokjes
  • 1 theelepel Biologische rietsuiker
  • 240 milliter Biologische Kookroom
  • 40 gram Biologische Verse koriander fijngehakt (of peterselie als je niet van koriander houdt)
Verder serveer je het met rijst en naan.

Method
 

Voor de marinade (12 uur marineren voor de beste smaak)
  1. Snijd de kippendijfilet in blokjes en doe deze in een zip lock zak.
  2. Doe daarbij de citroensap, Garam Masala, komijn en de yoghurt meng alles goed door en wrijf goed over de kippendijfilet stukjes.
  3. Laat de kip een nachtje marineren in de koelkast hiermee krijg je de beste smaak.
    Heb je daar geen tijd voor dan kun je het ook minimaal 45 minuten laten marineren in de koelkast maar de smaak is dan flauwer.
Voor de butterchicken
  1. Schil de ui en snijd deze in kleine blokjes zet opzij in een schaaltje.
  2. Verhit in een grote braadpan met deksel een scheutje olijfolie.
  3. Haal de kippendijfilet uit de marinade en laat goed uitdruppen.
  4. Bak de kippendijfilet in de pan met olie rondom goudbruin.
  5. Haal de kip nu uit de pan en zet opzij op een bordje.
  6. Doe nu de ui in de pan en laat deze even aanfruiten voor 1 – 2 minuten.
  7. Pel ondertussen de teentjes knoflook en hak deze fijn.
  8. Voeg nu de knoflook en alle kruiden bij de uien in de pan en bak dit 1 minuut.
  9. Daarna gaat de kippenfond, suiker, mutti polpa en de kip terug in de pan roer dit even door.
  10. Laat het geheel 10 minuten met de deksel op de pan pruttelen op middelhoog vuur.
  11. Voeg nu de kookroom en de roomboter toe en kook dit nog zachtjes mee voor 5 – 10 minuten.
  12. Draai het vuur uit en roer de fijngehakte koriander (of peterselie) toe en roer door.
  13. Serveer de butterchicken met rijst en naan.

Notities

Eet smakelijk!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*