Javaanse bami

Javaanse bami mijn persoonlijke favoriet!

Javaanse bami mijn persoonlijke favoriete gerecht uit de Indonesische keuken.
Een pittige bami met lekker veel sambal een ultiem comfortfood gerecht voor de doordeweekse avond.
Natuurlijk zit er ook veel groenten in namelijk sperzieboontjes, Chinese kool, ui, prei en taugé.

Javaanse suiker

Javaanse suiker is een suiker die gemaakt kan zijn van het sap van de suikerriet. Maar ook uit het sap van bloemkolven van verschillende palmsoorten.
Je vind het in toko’s onder de naam Goela djawa.
Heb je dit niet in huis dan werkt Donker bruine basterdsuiker en 1 theelepel rietsuiker ook als een goede vervanging.

Bami met pit.

Dat ik van pittig eten houd is een understatement.
Er mag van mij best wel wat pit in zitten al zijn daar thuis nog wel eens de meningen over verdeeld.
Ik wil nogal eens mijn gerechten rijkelijk op smaak brengen met pepers of sambal en soms schiet ik nog wel eens een beetje uit.
In ieder geval als je keelpijn hebt of snotverkouden bent kom eens een keertje eten en je bent er zo van af!

Combi pittig en zoet.

Deze bami is niet te pittig.
Maar een heerlijke combi van zoet pittig.
Dit komt door het gebruik van ketjap, Javaanse suiker en sambal.
En zorgt dus voor de perfecte balans.
Verder is het snel klaar.
Dus de perfecte maaltijd voor een doordeweekse dag.


Javaanse bami

Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang dinner
Keuken Indonesisch
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 1 Pak mie voor 2 personen
  • 2 kleine Preien
  • 200 gram Sperziebonen
  • 100 gram Taugé
  • 1 kleine Chinese kool
  • 2 stuks Kipfilet
  • 1 grote Gele ui gesnipperd
  • 4 teentjes Knoflook
  • 6 eetlepels Ketjap
  • 1 eetlepel Javaanse suiker Of vervang door 2 theelepels bruine basterdsuiker en 1 theelepel rietsuiker
  • 2 eetlepels Sambal badjak met een kop erop dus niet afgestreken
  • sap van een Halve citroen.

Instructies
 

  • Was alle groenten snijd de prei in ringen en de Chinese kool in dunne reepjes. Doe de Chinese kool en de prei 1 bakje en zet opzij.
  • Snipper de ui en doe deze in een schaaltje pel de teentjes knoflook en snijd deze erg fijn, doe ze bij de gesnipperde ui in het bakje.
  • Vul de waterkoker met 1,8 liter water en zet deze aan.
  • Verwijder de uiteinde van de sperzieboontjes en snijd de sperzieboontjes door het midden. Doe de sperziebonen in een pan. Vul deze met water en breng aan de kook en kook de sperziebonen 5 minuten.
  • Giet ze na 5 minuten af en doe ze terug in de pan. Laat ze daar zonder het vuur op het fornuis staan.
  • Snijd de kipfilet in blokjes en verhit 1 wokpan met een scheutje wok olie. Bak de kipfilet kort goud bruin. Voeg de ui en knoflook toe en bak deze samen 5 minuten in de hete wok.
  • Vul een pan met water en doe de mie erin kook volgens de verpakking.
  • Doe de prei en de Chinese kool erbij in de wok. En roerbak dit op hoog vuur 3 minuten, blijf het ondertussen door roeren.
  • Vervolgens gaan de sperziebonen, sambal, ketjap, Javaanse suiker en het sap van de citroen erbij en laat dit op laag vuur 8 minuten sudderen.
  • Giet de mie af en laat hem goed uitlekken, doe dit in de wok en voeg de taugé erbij. Bak dit nog 5 minuten op hoog vuur en blijf het geheel goed omscheppen.
  • Serveer de Javaanse bami met wat seroendeng en geroosterd pinda’s en gebakken uitjes.

Notities

Selamat makan!
Eet smakelijk!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*