Kniepertjes – Nieuwjaars rolletjes een Groningse traditie
Kniepertjes – Nieuwjaars rolletjes een traditie uit Groningen.
Nou hoor ik jullie denken maar Nicole jij bent toch niet Gronings?
Dat klopt maar in onze familie zijn deze rolletjes ook een traditie.
Mijn opa en oma waren wel Gronings dus op nieuwjaarsdag als wij op visite gingen bij opa en oma kregen wij traditie getrouw deze Kniepertjes gevuld met slagroom.
Nou wilde ik deze al heel lang zelf eens maken dus zo gezegd zo gedaan.
Ik heb gisteren een dik uur in de keuken gestaan om deze te maken.
Er nog een paar licht verbranden vingertopjes aan overgehouden.
Want wat zijn die dingen heet als ze uit het wafelijzer komen.
Speciaal soort wafelijzer
Om deze feest rolletjes te maken heb je een ander soort wafel ijzer nodig namelijk een Kniepertjes ijzer.
Of een wafelijzer waarmee je ijshoorntjes kunt maken.
Zo een als deze dus.
Als de wafeltjes uit het ijzer komen zijn ze nog plat deze rol je als ze heet zijn om de steel van een pollepel.
Hierop laat je ze dan even hard worden en tadaa klaar zijn de rollen.
Nog even slagroom kloppen de rollen vullen en genieten maar.
Je kunt ze prima een paar dagen van tevoren maken bewaar ze dan in een luchtdichte trommel.
Kniepertjes – Nieuwjaarsrolletjes
Ingrediënten
- 75 gram Ongezouten roomboter
- 125 gram Kristalsuiker
- 150 milliliter Water
- 250 gram Patentbloem
- Rasp van een halve citroen
- 50 gram Lichte basterdsuiker
- 2 medium Eieren
- Zonnebloem olie voor het invetten van het wafelijzer
- Slagroom voor het vullen van de Kniepertjes
Instructies
- Doe de boter in een steelpan en laat op laag vuur smelten.
- Doe het water en beide soorten suiker in een andere steelpan en verwarm dit tot alle suiker is opgelost.
- Doe in een mengkom de citroen rasp, bloem en 2 eieren als de boter gesmolten is en de suiker is opgelost in het water giet je beide bij de bloem in de kom.
- Roer dit met een garde tot een glad beslag laat het beslag na het mengen 30 minuten rusten.
- Verhit het wafelijzer en smeer beid platen in lichtjes met zonnebloemolie giet nu 1 eetlepel beslag op de onderste plaat en klap het wafelijzer dicht.
- Bak de wafel 30 seconden haal voorzichtig met een paletmes de wafel eraf en rol deze om de steel van een pollepel.
- gebruik hiervoor een theedoek of handschoenen want die wafels zijn mega heet.Zodra de wafels afkoelen worden ze hard en kun je ze van pollepel steel af halen.
- Herhaal bovenstaande stappen tot het beslag op is.
- Bewaar de Kniepertjes in een luchtdichte trommel of vul ze met slagroom en serveer direct.