krokante buikspek uit de oven

krokante buikspek uit de oven de perfect gegaarde buikspek met de bekend knapperige korst.

krokante buikspek uit de oven de als er iets is waar je me in de nacht voor wakker mag maken is buikspek.
Maar dan wel met de perfecte korst ook wel crackling genoemd.
De korst of de zwoerd is pas perfect wanneer hij kraakt zodra je je tanden erin zet.
Je moet een flinke Crunch horen bij de eerste hap.
In deze blog vertel ik je hoe je de perfect gegaarde krokante buikspek uit oven krijgt.

Materiaal

Allereest heb je een braadslede met rooster nodig zoals deze.
De buikspek moet namelijk op een rooster liggen zodat vet uit de zwoerd kan anders zul je nooit een krokante korst krijgen.
Tweede wat je nodig hebt is een groot en scherp vleesmes je moet de huid namelijk insnijden en deze is best stug dus een goed en scherp mes is van belang.

Overige ingrediënten en technieken.

Daarnaast heb je best een flink stuk buikspek nodig minimaal van 1,5 kilo.
Flink veel grof zeezout dit zorgt ervoor dat de huid (zwoerd) uitdroogt en zoveel mogelijk vocht verliest.
Hoe droger de huid wordt des te krokanter je korst en dat is natuurlijk wat we willen.
Allereerst dep je de zwoerd met keukenpapier goed droog.
Daarna maak je over de volledige breedte schuine lijnen snijd de huid in tot net op het zachte stuk vlees.
Bestrooi daarna de huid van het stuk spek rijkelijk in met grof zeezout.
Masseer het zout over de zwoerd en zorg ervoor dat het ook goed in de snedes komt die je hebt gemaakt.
Beter teveel zout dan te weinig is hier de techniek.
Dan de manier van roosteren we garen het spek als eerste op de huid hierdoor raak je zoveel mogelijk vet kwijt uit het vlees.
En wordt de korst dus mega knapperig.
Na de helft van de oventijd keer je het stuk buikspek om en gaar je hem verder met de zwoerd naar boven.
Als je de stappen uit het recept en deze tips volgt kan je buikspek nooit mislukken succes gegarandeerd!

krokante buikspek uit de oven

Krokant buikspek uit de oven

Voor een stuk buikspek van 1,5 kilo
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 2 uur
Totale tijd 2 uur 20 minuten
Gang Hoofdgerecht

Ingrediënten
  

  • 1,5 kilo Buikspek zonder botten maar met zwoerd
  • 4 eetlepels Grof zeezout
  • 1,5 eetlepel Olijfolie

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden boven en onder warmte.
  • Leg het stuk buikspek op een snijplank dep de zwoerd goed droog met keukenpapier.
  • Snij met een scherp mes overdwars inkepingen in de zwoerd met steeds 1 centimeter ertussen.
  • Droog nu nogmaals de zwoerd goed met keukenpapier.
  • Wrijf nu het zwoerd en de inkepingen goed in met zout en de olie.
  • Leg het stuk buikspek met de zwoerd kant naar beneden op het rooster in de braadslede en gaar voor 1,5 uur in de oven.
  • Haal de braadslede met buikspek eruit en verhoog de tempratuur van de oven naar 220 graden boven en onder warmte.
  • Haal de buikspek van het rooster af en leg hem in de braadslede met de zwoerd kant naar boven.
  • Gaar de buikspek nu verder in de oven voor 20 – 30 minuten tot het vlees mals is en de korst krokant en goudbruin.

Notities

Enjoy!

2 Reacties

  1. 5 sterren
    heerlijk recept ( voeg bij het zouten wat peper en 5 kruiden poeder toe )

    • queennskitchen

      Hoi Marga,
      Wat leuk om te lezen dat het gesmaakt heeft en wat een goede tip van de 5 kruiden poeder.
      dat ga ik zelf ook eens proberen.
      Fijn weekend!

      Met vriendelijke groet,
      Nicole Queen N’s Kitchen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*