Lekker & gezond
Na al die feestdagen heb ik altijd weer zin in lekkere en gezonde maaltijden met frisse en knapperige groenten.
En zodra het januari is krijg ik langzaamaan weer meer trek in salades in de hoop dat het dan snel lente en vervolgens zomer is.
Want ook al hou ik van comfortfood en lekker stoofpotjes en rijkgevulde soepjes in de winter.
Toch ben ik ook gek op frisse salades en frisse soepjes met lekker veel groente.
En dat eet ik op een of andere manier niet graag in december maar dan wel vanaf januari tsja raar maar waar.
Koolhydraatarme salade schuitjes
In de tas van De Tuin van Best zat een flinke struik knapperige bleekselderij, vaak verwerk ik bleekselderij al snel in een soep of stoofgerecht.
Ik at bleekselderij eigenlijk nooit rauw maar dat blijkt dus ook hartstikke lekker te zijn fris en knapperig en een fijne bite.
Ik maakte een frisse salade met bleekselderij, kip, walnoten, citroen en serveerde deze in slablaadjes.
Maar deze salade is ook heerlijk op een toastje als lunch of voor bij de borrel.
Ingrediënten
- kropsla
- 300 gram kipfilet
- 6 stengels bleekselderij
- 20 gram verse bieslook
- 30 gram walnoten
- 1 beker crème fraîche
- halve beker sour crème
- 200 gram komkommer
- 60 gram Zaanse mayonaise
- citroensap van 1 citroen
- 1 kip bouillon blokje
- peper
- zout
Bereidingswijze
Stap 1
Vul een waterkoker met 1 liter water en zet deze aan.
Giet het kokend water in een pan en doe hierin de kipfilet en het bouillonblokje en kook de kipfilet 10 minuten in de bouillon.
Stap 2
Was ondertussen de komkommer, bleekselderij en de bieslook.
Snijd de komkommer in plakjes en deze vervolgens in vieren.
Doe de komkommer stukjes in een schaal en snijd de bleekselderij stengels in dunne ringen en doe deze bij de komkommer.
Stap 3
Hak met een scherp mes de bieslook fijn en doe deze in de schaal bij de komkommer en bleekselderij.
Hak de walnoten grof en doe deze ook bij de waldorfsalade in de schaal.
Stap 4
Als de kipfilet na 10 minuten klaar is haal je deze uit de bouillon en pluk deze met behulp van 2 vorken uit mekaar.
Laat de pulled kip even 5 minuten nog wat afkoelen op een bordje.
Pers de citroen uit en doe het sap bij de waldorfsalade samen met de crème fraîche, sour crème, mayonaise en voeg naar smaak peper en zout toe.
Stap 5
Voeg de geplukte kipfilet bij de salade en meng het geheel met een lepel goed door proef even of er genoeg peper en zout bij zit zo niet voeg naar smaak nog wat extra toe.
Was de slablaadjes die je gebruikt om de salade in serveren en leg deze op een bord.
Schep in elk slablad wat van de salade en garneer eventueel nog met een walnoot en wat verse kruiden.