Speculaaspop maken

Speculaaspop maken

Speculaaspop maken super gemakkelijk!

Speculaaspop maken super gemakkelijk en ook nog eens erg lekker.
Ook leuk om hem als cadeautje te geven op 5 december.
Een heerlijk sinterklaas recept ideaal voor deze tijd van het jaar.
En als je van bakken houdt mag dit zeker niet ontbreken in je bak repertoire.
De geuren die tijdens het bakken van de speculaaspop uit je oven komen zijn al heerlijk opzicht.
Daar mogen ze van mij gerust een geurkaas van uitbrengen.
Net zoals van versgebakken brood of een appeltaart.


Dit recept van de speculaaspop komt uit mijn boekje van de middelbare school.
Als hoofdvak had ik namelijk 2x per week VAP verwerking agrarische producten.
Elke week keek ik weer uit naar de kooklessen van Mevrouw van Hofwegen.
Die wij op school juffrouw hamster noemde dit kwam omdat ze van die bolle wangen had en net als ik dol was op eten en koken.
Mevrouw van Hofwegen kon gelukkig wel lachen om haar bijnaam.
Ik weet dat ze helaas al een hele lange tijd niet meer in leven is.
Maar het kookboekje met alle recepten uit de les die ze ons gaf toen wij de middelbare school verlieten.
Die heb ik nog steeds.
Deze koester ik en kook of bak ik nog regelmatig uit.
Mijn passie voor koken is als klein meisje al begonnen maar de lessen van mevrouw van Hofwegen hebben daar ook zeker een bijdrage aan gegeven.
Als zij mij niet het zelfvertrouwen en het plezier meegebracht had dan was ik nu vast niet zo intensief bezig geweest met koken en bakken.
Want als er iemand wist hoe je van koken en bakken ultiem kunt genieten dan was zij het wel.


Speculaaspop maken

Speculaaspop

4 middelgrote speculaas poppen of 2 grote
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Nederlands

Ingrediënten
  

  • 400 gram Zelfrijzend bakmeel
  • 200 gram Koude ongezouten roomboter
  • 200 gram Donker bruine basterdsuiker
  • 4 theelepels Kaneel
  • 1 theelepel Nootmuskaat
  • 1 1/2 theelepel Gemberpoeder
  • 1 eetlepel Speculaaskruiden
  • 1 theelepel Zout
  • 1 stuks Ei
  • 2 eetlepels Koud water
  • Amandelschaafsel of amandelen voor decoratie

Instructies
 

  • Meng de kruiden en het zout door het zelfrijzend bakmeel.
  • Snijd de roomboter in kleine blokjes en wrijf deze met vingers door het zelfrijzend bakmeel tot je en kruimelig deeg krijgt.
  • Voeg nu het water en het ei toe en kneed het geheel tot een samenhangend deeg.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden boven en onder warmte.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Rol het deeg uit tot een lap van 1,5 centimeter dik en vorm hier 4 sinterklazen of poppen van.
    Of maak 2 grotere exemplaren.
  • Versier de speculaas pop met amandelschaafsel of hele amandelen.
  • Leg de 4 (of 2 grote poppen op de bakplaat) bak de kleine speculaaspoppen 15 – 20 minuten in het midden van de oven.
    En de 2 grotere speculaaspoppen bak je 30 – 35 minuten in het midden van de oven.
  • Als de speculaaspoppen klaar zijn haal je ze voorzichtig van de bakplaat en leg ze op taartrooster en laat ze compleet afkoelen.

Notities

Enjoy!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*