Spruitjes met spek en ui

Spruitjes met spek en ui.

Een klassieker deze spruitjes met spek en ui.
Wie in Ierland aanschuift voor het kerst diner en niet van spruiten houd zal raar opkijken.
In Ierland staan er namelijk spruitjes op tafel met kerst.
Je begrijpt het al dit recept mocht dus niet ontbreken voor An Irish Christmas.
Zelf ben ik dol op spruitjes als kind al vond ik ze heerlijk en nu nog steeds.
Je maakte mij veel gelukkiger met een bord vol spruitje dan met een bordje macaroni.

Toch hebben de meeste kinderen een hekel aan spruitjes, ze worden vaak bitter gevonden.
Ik denk dat dat een beetje ligt aan de bereiding als je ze te lang kookt worden ze erg bitter.
De truc is dan ook kort koken eventueel met een smaakmaker zoals nootmuskaat of wat peper en zout doet ook wonderen.
Deze spruiten worden na het koken nog geroerbakt met spek en ui.
Hierdoor worden ze wat zoeter en de smaak van het spekvet zorgt ook voor een heerlijke smaak.
Dus geef mij maar lekker spruiten!

Houd je niet van spruiten?

Vervang de spruiten dan door bijvoorbeeld broccoli of boontjes dat is ook erg lekker met spek en ui.
Een kleine tip om ze wat zoeter te maken is een eetlepel maple siroop toevoegen tijdens het roerbakken.
Hierdoor proef je helemaal niets bitters meer en krijg je je kind vast aan de spruiten.
Wil je nog eens spruiten op een andere manier klaarmaken probeer dan eens dit recept van spruitjes met koolrabi en kerrie.

Spruitjes met spek en ui

Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Bijgerecht, dinner, Hoofdgerecht
Keuken Iers, Nederlands
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 750 gram Spruitjes
  • 300 gram Spekreepjes
  • 2 gele Uien
  • 1/8 theelepel Nootmuskaat optioneel

Instructies
 

  • Maak de spruiten schoon door de onderkant eraf te snijden en de buitenste blaadjes eraf te halen.
  • Snijd met een schil mesje een kruisje in de onderkant van elke spruitje hierdoor garen ze beter.
  • Als alle spruitjes klaar zijn spoel ze goed af onder de kraan, vul een pan met water en de spruitjes en breng dit aan de kook.
    Kook de spruiten 10 minuten.
  • Doe ondertussen de spekjes in een koekenpan en bak ze langzaam knapperig.
    Zet het vuur laag.
  • Schil de uien en halveer deze snijd ze nu in halve ringen.
  • Doe de uien bij de spek en bak ze mee in het spekvet.
  • Giet de spruitjes af laat goed uitlekken in een vergiet en doe ze bij de spek en ui in de pan.
  • Draai het vuur nu hoog voeg de nootmuskaat toe en roerbak de spruiten nu nog 8 – 10 minuten. Schep regelmatig om.
  • Serveer warm.

Notities

Eet smakelijk!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*