Genieten met een grote G!
Als dit geen comfortfood is dan weet ik het niet meer.
Tarte tatin stond al een hele tijd op mijn lijstje om te maken.
Niet koolhydraatarm maar hiervoor maak ik graag een uitzondering.
In de wekelijkse groentetas van De Tuin Van Best zaten 2 weken achter mekaar uien.
Het ware verschillende soorten en uien kun je lang bewaren, dus ik had ze van de week ervoor nog bewaard.
De kleine uitjes vond ik er zo leuk uitzien dat ik het eigenlijk zonde vond om ze door een gerecht te verwerken waarbij ik ze fijn moest snijden.
Maar in een tarte tatin komen ze mooi tot zijn recht en zeg nou zelf het is niet alleen lekker maar ziet er ook nog prachtig uit zo.
Ingrediënten voor 4 personen
- 800 gram uien een mix van rode uien, sjalotten en gele ui.
- 6 takjes verse tijm
- 200 gram witte basterdsuiker
- 4 eetlepels water
- 1 rol vers bladerdeeg
- peper en zout
- olijfolie
Stap 1
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Schil de uien en halveer ze en leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat.
Besprenkel ze met olijfolie en strooi er grof gemalen zeezout en zwarte peper over.
Rooster de uien in het midden van de oven voor 20 minuten.
Stap 2
Als de uien nog maar 10 minuten in de oven moet ga je beginnen aan de karamel.
Neem een steelpan met een dikke bodem en doe hierin de suiker met het water en verwarm dit op laag vuur.
Het duurt ongeveer 8 – 10 minuten tot de suiker karamelliseert.
Probeer zo min mogelijk te roeren maximaal 2 keer met een houten lepel om de (karamel) suiker gelijkmatig in de pan te houden.
Stap 3
Neem een gietijzeren steelpan of een quichevorm en schenk hierin de karamel.
Haal de uien uit de oven maar laat de oven aan staan.
Verdeel de uien met de snijkant naar beneden over de bodem van de pan of quiche vorm.
Rist de blaadjes van de tijm en strooi deze over de uien.
Stap 4
Neem de rol bladerdeeg uit de koelkast en leg deze over de uien in de pan of quiche vorm stop de randen voorzichtig in aan de zijkant en snijd een gaatje in het midden van het bladerdeeg zodat het vocht tijdens het bakken kan ontsnappen.
Bak de uien tarte tatin 30 minuten in de oven.
Stap 5
Haal de tarte tatin na 30 minuten uit de oven en laat hem 10 minuten afkoelen in de pan of vorm.
Zet na 10 minuten een groot bord op de pan of vorm en draai de pan/ vorm met bord om en haal voorzichtig de pan/vorm weg.
Je kunt de tarte tatin warm of koud serveren.