Vers gebakken broodjes

Vers gebakken broodjes

Vers gebakken broodjes pistoletjes of bolletjes

Vers gebakken broodjes er bestaat voor mij niets lekkerder dan een vers en zelfgebakken brood of broodje.
Op mijn website vind je hier al verschillende soorten brood bak recepten.
Voor dit recept gebruik ik een gewone tarwebloem geen patentbloem want dat is meer voor fijn gebak.
Wil je een volkoren versie dan kun je dit recept gemakkelijk aanpassen hiervoor gebruik je dan 2/3 van de hoeveelheid tarwebloem die in het recept staat volkorenbloem en voor de overige 1/3 gewone tarwebloem.

Kneden van het brood

Ik kneed mijn brooddeeg altijd met de keukenmachine en de broodhaak varierend tussen stand 1 en stand 4.
Kneed je deeg tot een glad en soepel deeg dit kan wel even duren.
Als je wilt weten of je deeg klaar is kun je dat testen door middel van de windowpane test.
Je neemt met licht vochtige handen een stukje van het deeg en rekt dat zo ver mogelijk uit.
Als het snel scheurt dan zijn de gluten nog niet goed ontwikkelt en zul je verder moeten kneden.
De gluten zijn goed ontwikkeld als je er een dun vliesje van kunt trekken waar je doorheen kunt kijken.
Als dat het geval is is je deeg goed en kun je het laten rijzen en vervolgens vormen.


Vers gebakken broodjes

Vers gebakken broodjes

Bolletjes of pistoletjes
Voorbereidingstijd 1 uur 15 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 2 uur
Gang Brood
Keuken Nederlands

Ingrediënten
  

  • 500 gram Tarwebloem
  • 300 gram Water
  • 7 gram Gedroogde gist
  • 10 gram Zout

Instructies
 

  • Doe de tarwebloem in de kom van de mixer voeg het water en de gist toe en kneed dit met de keukenmachine tot een samenhangend geheel.
  • Voeg het zout toe en kneed dit door tot een glad en soepel deeg waar je uiteindelijk een dun vliesje van kunt trekken dan zijn de gluten goed ontwikkelt.
  • Dit kan met gemak 8 – 10 minuten duren voordat de gluten in het deeg goed ontwikkelt zijn.
  • Dek het deeg af en laat het op een warme plek 1 uur rijzen totdat het deeg in volume verdubbeld is.
  • Verwarm de oven met een grote gietijzeren pan met deksel erin op 250 graden boven en onder warmte.
  • Ik gebruik een gietijzeren pan om mijn brood in te bakken omdat brood stoom nodig heeft en op deze manier creëer je stoom.
  • Zorg ervoor dat de pan zeker een half uur in de oven staat zodat hij goed warm is. voordat je de broodjes afbakt in de pan.
  • Als de oven aan het voorverwarmen is ga je beginnen met het vormen van de broodjes.
  • Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken en je kunt ervoor kiezen om 8 bolletjes te maken of 8 pistoletjes of van elk 4 zoals ik gedaan heb.
  • Voor het vormen van een bolletje maak je 4 bollen druk ze plat en bol ze weer op.
    Rol de bolletjes in je hand zodat ie mooi strak wordt.
  • Druk aan de onderkant het deeg naar mekaar toe zie foto.
  • Bol het nu in je hand tot een mooi strak bolletje
  • Snijd de bovenkant van de bolletjes kruislings in met een speciaal broodmesje/
  • Voor de pistoletjes rol het deeg uit tot een rechthoekige lap.
  • Vouw de 2 hoeken naar het midden
  • Rol het nu op tot een puntje
  • Snijd het deeg bovenin in
  • Leg een stuk bakpapier op de bodem van de pan en leg afhankelijk van de grote van de pan leg je 2 of 4 broodjes in de pan doe de deksel erop en bak ze 10 minuten.
  • Haal deze eruit en doe de volgende lading in de pan en bak ze ook 10 minuten.
  • Haal de pan voorzichtig uit de oven en lag alle voorgebakken broodjes op de bakplaat en bak ze nog 8 – 10 minuten af in het midden van de oven.
  • Hou ze goed in de gaten want ze kleuren heel snel bruin.
  • Als de broodjes volledig afgebakken zijn haal je ze uit de oven en leg ze op een taartrooster om af te laten koelen.

Notities

Enjoy!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*