Volkoren broodjes.
Ik ben de laatste tijd lekker aan het bakken en dan voornamelijk brood, zo kwamen ook deze heerlijke volkoren broodjes uit de oven gerold.
Heerlijk de geur van vers gebakken brood in huis.
Vroeger vond ik brood/broodjes bakken altijd erg lastig maar het laatste jaar ben ik steeds meer gaan bakken en nu bak ik heel goed al zeg ik het zelf.
Je vind om mijn site steeds meer brood recepten en daar gaan er komend jaar nog een hoop bijkomen.
Daarnaast wil ik ook meer kennis over het broodbakken met jullie delen.
Want zoals het meeste begin je bij de basis.
Ik bedoel maar je maakt ook niet eerst een examen en gaat daarna pas leren.
Zo ook met brood bakken.
Hoe meer kennis je hebt en hoe vaker je oefent des te beter kan ook straks jij brood bakken.
Dus hou mijn pagina goed in de gaten.
Want vanaf januari leer ik jullie alle ins & outs van het brood bakken.
Volkoren meel.
Ik ben vooral een groot fan van Volkoren meel.
Deze meelsoort bevat namelijk nog al alle zemelen en kiemen van de tarwekorrels en is dus heel erg voedzaam.
Het zit ook bomvol vezels en vezels zijn goed voor de spijsvertering.
Ik gebruik altijd dit merk meel voor het bakken.
Volkoren broodjes
Ingrediënten
- 500 gram Volkoren tarwebloem
- 300 milliter lauw warm water
- 7 gram Gedroogde gist
- 15 gram Ongezouten roomboter
- 1 1/2 theelepel Zout
- 1 stuks Ei voor de ei was
- verschillende zaadjes en pitten voor boven op de broodjes.
Instructies
- Doe de bloem met het zout in de mengkom van je stand mixer en roer het zout erdoor.
- Doe de roomboter 5 seconden in de magnetron tot deze zacht is maar niet gesmolten en meng deze met de suiker door de bloem.
- Gebruik hiervoor een vork.
- Doe de gist erbij zet de deeghaak voor brood op de mixer en laat de mixer draaien en giet nu langzaam het water erbij.
- Laat de machine het deeg kneden voor z'n 10 minuten tot het deeg soepel en elastisch is.
- Verdeel het deeg nu in 8 gelijke stukken en vorm er bolletjes van.
- Leg de bolletjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat dek af met een vochtige theedoek en laat 45 – 60 minuten rijzen op een warme plaats.
- Verwarm na 45 minuten de oven voor op 230 graden boven en onder warmte of 210 graden hete lucht.
- Strijk nu met een kwastje de broodjes in met een losgeklopt ei en bestrooi met zaden en pitten naar keuze.
- Schuif de broodjes nu in de oven voor 15 minuten.
- Verlaag de oven tempratuur nu naar 200 boven en onder warmte of 180 graden hete lucht en bak nog 10 minuten.
- Haal de broodjes uit de oven en laat afkoelen op een taartrooster.