Volkoren bus brood vers uit eigen oven.
Een brood wat al lang op mijn lijstje stond om te maken een volkoren bus brood.
Er gaat niets boven de geur van vers brood.
Helaas kan ik die niet meeleveren bij dit recept anders had ik dat wel gedaan.
Een bus brood is gemakkelijker om te vormen en te bakken dan een boule of batard brood.
Dit omdat de bakvorm ervoor zorgt dat je brood niet te ver kan uitzakken tijdens het bakken.
Een bus brood is dus een prima beginners brood om te bakken.
Als je nog aan het oefenen bent met het vormen van deeg kun je gemakkelijk met deze beginnen.
Volkoren brood voedzaam en vol vezels.
Dit volkoren bus brood zit bomvol vezels omdat volkorenbloem nog alle kiemen en vezels bevat van de tarwekorrels.
kleine side note;
als je dit brood bakt zul je merken dat het niet zo hoog en luchtig wordt als een brood uit de supermarkt.
Dat komt omdat in een supermarkt brood een broodverbeteraar zit waardoor het hoger en luchtiger wordt.
Je eet voornamelijk gebakken lucht dus althans dat is mijn mening.
Dit verse volkorenbrood mag dan wel wat compacter zijn maar het is mega smaakvol en het smaakt zoals brood hoort te smaken.
De bakkersformule voor dit volkoren brood is:
Volkoren tarwemeel 100%
Water 65 %
Zout 1,5 %
Gist 1%
Vormen van een bus brood.
Het vormen van een busbrood gaat als volgt.
Na de 1e rijs sla je het deeg door dit doe je door de bol deeg met je vuist in te drukken.
Hierdoor verdeel je de gasbellen in het brood en creëer je een hoger rekbaarheid van het deeg.
Hierdoor scheurt je deeg minder snel.
En rijst het maximaal het voordeel is ook een gelijkmatig kruim zonder grote gaten en een mals kruim.
Daarna gaan we het brood vormen ik leg je hier een eenvoudige manier uit en een iets moeilijkere manier.
Makkelijke manier busbrood vormen.
Rol het deeg uit tot een rechthoekige lap doe dit met je handen.
Zorg ervoor dat het deeg overal even dik is.
De lap hoeft nog niet heel groot te zijn we rollen hem straks verder uit.
Rol nu de deeg lap uit begin in het midden en rol eerst naar links rol daarna vanuit het midden naar rechts.
Je deeg lap moet aan een zijde breder zijn dan je bakblik.
Belangrijk is dat je hem goed rechthoekig maakt.
De onderzijde van je lap mag iets breder zijn dan de bovenzijde dit helpt straks goed bij het vormen.
Rol nu de deegrol op met het smalte deel nu naar je toe.
Eerst voor 5 centimeter druk het naadje van de deeg een beetje aan rol hem nu weer 5 centimeter verder op en druk ook het deeg weer wat aan op de naad.
Rol het deeg nu verder op tot een mooie deegrol die aan beide zijde even hoog is.
Druk de naad goed aan en leg je deegrol in een ingevet bakblik met de naad naar beneden.
Gevorderde manier bus brood vormen.
Maak de deeg lap met je handen rechthoekig.
Rol het deeg met een deegroller beetje voor beetje uit tot een lange rechthoekige plak.
Het deeg moet uiteindelijk een lange rechthoekige lap worden van 60 centimeter lang.
En niet erg breed de lengte is bij deze vorm van belang.
Leg de lap deeg nu recht voor je neer met de brede zijde naar je toe.
Dubbelvouwen: Vouw de lap deeg in tweeën dubbel.
Nu vouw je de linkerzijde net iets over het midden van de rechthoek.
Vouw nu de rechterzijde richting het midden en dan een klein stukje over het linker deel.
Rol nu het deeg zonder al teveel druk te zetten wat verder uit met een deeg roller.
Houd het deeg ietsjes minder breed dan je bakblik dus niet even groot!
Zorg ervoor dat alle randen van je deeg lap recht zijn.
Het deeg moet aan de boven en onderzijde recht zijn en aan de zijkanten iets wijder uitlopen dus rek dit een klein beetje op met je handen.
Dit word in broodbakvorm ook wel trapeziumvorm genoemd.
Rol nu de deegrol op met het smalte deel nu naar je toe.
Eerst voor 5 centimeter druk het naadje van de deeg een beetje aan rol hem nu weer 5 centimeter verder op en druk ook het deeg weer wat aan op de naad.
Op spanning brengen van je deeg.
Rol de deeg lap nu tot een halve rol en hou nog een stuk lap over.
Nu gaan we het deeg op spanning brengen druk nu met je knokkels tegen de rol van het deeg aan waardoor je de (rol) deeg nu iets naar voren duwt.
Dit doe je ongeveer tot 1 centimeter.
Rol het deeg nu weer een slag op en herhaal bovenstaande stap.
Duw het deeg nu met je knokkels 2 centimeter weg.
Ga verder met oprollen en op spanning brengen van je deeg totdat je een mooie rol hebt.
Druk de naad ietsjes aan zodat het een beetje blijft plakken en leg de deegrol met de naad naar beneden in een ingevet bakblik.
Kijk gerust dit filmpje van Robèrt van Beckhoven hier zie je de techniek “lang maken” vormen van een busbrood.
Volkoren bus brood
Equipment
- Brood bakvorm
Ingrediënten
- 600 gram Volkoren tarwebloem 100%
- 390 gram Water met een tempratuur tussen de 27 – 30 graden 65%
- 6 gram Zout 1%
- 6 gram Instant gist 1%
Instructies
- Doe het zout onderin de mengkom van je standmixer, doe daarboven op de volkoren tarwebloem en strooi daar overheen de gist.
- Zet de deeghaak op de machine en zet heb hem op laagste stand aan.
- Giet nu het water langzaam aan bij de rest.
- Kneed het geheel tot een elastisch deeg dit duurde bij mij 13 minuten.
- Voer nu de windowpane test uit (vliesje trekken) neem hiervoor een stuk van het deeg en rol hier een bolletje van.
- Trek het bolletje deeg nu rustig uit tot een vliesje waar je doorheen kunt kijken als het snel scheurt is het nog niet goed gekneed en zul je het deeg nog langer moeten kneden.Doe dit in stapjes van steeds weer 2 minuten kneden en dan opnieuw een windowpane test.
- Als het deeg goed gekneed is vet dan de mengkom lichtjes in met olie en doe hierin het deeg.Dek de kom af met een stuk plasticfolie of een theedoek en laat het deeg ± 60 minuten rijzen op een warme plek tot maximaal 30 graden.
- Sla het deeg na de 1e rijs door hiervoor maak je een vuist en sla je 2x in het deeg.
- Laat het deeg nu even 5 minuten rusten.
- Vorm het deeg nu tot 1 deegrol met de gemakkelijke of gevorderde manier zoals in de inleiding van het recept beschreven.
- Vet de broodbakvorm in en leg de deegrol met de naad naar beneden in de vorm.
- Dek het brood weer af met plastic folie of een theedoek en geef het nu een narijs van ± 60 minuten op een warme plek van maximaal 30 graden.
- Ik bak mijn busbrood altijd af met een koude start hiermee bedoel ik dat je het brood al in de oven plaats terwijl hij opwarmt.Het liefste gebruik ik stoom in de oven ik heb een stoomfunctie op mijn oven.Heb je dit niet vul dan een bakblik met heet water en een opgevouwen theedoek zet deze op de bodem van de oven en verwarm deze mee.
- Zet het brood net iets onder het midden in de oven op een bakplaat. En stel de oven in op boven en onder warmte op 220 graden.
- Zodra de oven zijn tempratuur heeft bereikt stel je de wekker in op 20 minuten en bak je het brood 20 minuten met de stoomfunctie of de bak water in de oven.
- Verlaag na de 20 minuten de tempratuur van de oven naar 200 graden boven en onder warmte en zet de stoomfunctie uit. (of verwijder voorzichtig de waterbak)
- Bak het brood nu nog 20 – 25 minuten.
- Haal het brood nu uit de oven en los hem voorzichtig uit het bakblik en plaats hem daarna op een rooster om compleet af te laten koelen.