Volkoren pita broodjes vers uit eigen oven!
Volkoren pita broodjes maak je met dit recept super gemakkelijk zelf.
Het is inmiddels wel bekend dat ik het leuk vind om zoveel mogelijk from scratch te maken.
En brood bakken is ook iets wat ik ontzettend graag doe.
Volkoren pita broodjes stonden al heel lang op mijn to do lijstje om te bakken.
Vandeweek deelde ik al het recept voor Griekse pita.
Het verschil tussen een Griekse pita en deze pita’s is dat de Griekse versie geen pocket hebben maar deze rol je uit tot een grote lap.
Deze beleg je als een soort wrap.
Deze pita broodjes hebben wel een pocket en kun je dus gemakkelijk vullen.
wel is de truc hierbij dat je bij het uitrollen van het deeg niet teveel druk uitoefent maar juist heel lichtjes moet rollen.
Als je namelijk te hard drukt met je handen of de deegroller krijg je geen pocket.
En dat is zonde.
Ik bak de broodjes in de oven op een pizzasteen ik gebruik hiervoor deze.
Maar je kunt ook een omgekeerde bakplaat gebruiken.
Volkoren pita broodjes
Ingrediënten
- 240 gram Volkoren tarwebloem
- 120 gram Tarwebloem
- 7 gram Gedroogde gist
- 275 milliter Lauwwarm water
- 1 eetlepels Olijfolie
- 1 theelepel Suiker
- 1 theelepel Zout
Instructies
- Doe de suiker en 2 soorten bloem in de kom van je standmixer en strooi hier de gist over.
- Zet de mixer aan en giet nu terwijl de mixer draait het water erbij en daarna de olijfolie
- Mix dit tot een samenhangend deeg voor een paar minuten en voeg dan het zout erbij.Kneed het deeg tot een soepel en elastisch deeg.
- Vet een kom in met wat olijfolie doe hier het pitadeeg in en dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het deeg rijzen op een warme plek voor 1 uur.
- Als het deeg verdubbeld leg je de pizzasteen in de oven of keer de bakplaat om en verwarm de oven op 240 graden boven en onder warmte.
- Verdeel het deeg in 12 bollen van gelijke grootte en bebloem je werk blad druk de bollen nu plat met je vingers.
- Doe dit niet te hard anders krijg je dadelijk geen pocket je kunt ook een deegroller gebruiken en deze voorzichtig rollen over het deeg zonder teveel druk uit te oefenen.
- Leg de pita broodjes op een plaat en dek af met een theedoek en laat nog 10 minuten rusten.
- Leg de pitabroodjes nu op de pizzasteen of de omgekeerde bakplaat en bak op 240 graden boven en onder warmte voor 6 – 8 minuten.
- Blijf bij de oven staan want dan zie je ze heel leuk opbollen.
- Haal uit de oven na 6 – 8 minuten en serveer direct.