Beef & Guinness pie
Voor 2e kerstdag geen traditioneel Iers kerstrecept maar wel een andere Ierse klassieker.
Namelijk deze beef & Guinness pie.
Een heerlijke rijke stoof met Guinness en een dak van bladerdeeg.
En een lekker zoetje van rozijnen.
Door vlees te stoven in bier wordt het niet alleen super mals maar krijgt het ook een bijzondere rijke smaak.
Guinness is een bier uit Ierland met wat zoete tonen van chocolade en tonen van geroosterde koffie.
Het is wereldwijd een populair stout bier en niet meer weg te denken binnen de Ierse gemeenschap en over de hele wereld.
Benieuwd naar de andere Ierse kersterecepten?
De recepten voor An Irish Christmas vind je hier.
Wat wordt er dan traditioneel geserveerd op 2e kerstdag in Ierland?
Op 2e kerstdag wordt het er in Ierland spiced corned beef and cabbage geserveerd.
Dit wilde ik uiteindelijk ook maken maar ik had daar 1 belangrijk ingrediënt voor nodig die hier niet te verkrijgen is namelijk pink curing salt.
Dat is een pekelzout soort die alleen maar in de Uk verkrijgbaar is en hier in Nederland niet verkocht mag worden door het hoge nitriet gehalte.
Uiteraard kun je hier ook pekelzout kopen maar dat is niet te vergelijken met pink curing salt.
Als je het om zou reken en het pekelzout wat hier verkrijgbaar is zal je corned beef heel erg zout worden en dat is niet te bedoeling.
Erg jammer maar wie weet kan ik er nog wel 1x aan komen en dan maak ik het dan gewoon.
Mocht 1 van jullie weten waar ik dit wel kan kopen dan houd ik me graag aanbevolen.
In dit filmpje kun je zien hoe Iers corned beef gemaakt wordt.
Alternatief Iers kerst recept.
Daarom voor nu een alternatief kerst recept maar uiteraard niet minder lekker.
Comfortfood 2.0 serveer met wat groenten ernaast en klaar is je alternatieve Ierse kerstmenu voor 2e kerstdag.
Beef & Guinness pie
Equipment
- Gietijzeren skillet pan
Ingrediënten
- 1 kilo Ierse runderrib lappen
- 1 pakje Streaky bacon
- 4 grote Gele Uien
- 1 eetlepel Tarwebloem
- 85 gram Ongezouten roomboter
- 100 gram Rozijnen
- 1 eetlepel Donker bruine basterdsuiker
- 300 milliter Guinness
- 1 rol Bladerdeeg uit de koeling
- 1 Ei
- Peper en zout
Instructies
- Meng rijkelijk peper en zout door de bloem en doe de bloem in een kom.snijd de runderrib lappen in kleine blokjes en hussel door de bloem
- Smelt de boter in een braadpan en bak het vlees rondom bruin, snijd de streaky bacon in stukken en verwarm mee door het vlees.
- Haal het vlees en de bacon uit de pan en zet opzij in een diep bord.
- Schil de uien en snipper deze fruit ze 2 minuten in de pan.
- Voeg de rozijnen, suiker en Guinness bij de uien in de pan en doe het vlees erbij.
- Doe de deksel op de pan en draai het vuur laag, laat het met de deksel op de pan 2 uur sudderen.Voeg wat bouillon toe als het vocht te snel verdampt.
- Verwarm na 1, uur en 45 minuten de oven voor met de skillet in de oven op 200 graden boven en onder warmte.
- Haal de rol bladerdeeg uit de koeling en laat 5 minuten op kamer tempratuur komen.
- Haal als de oven warm is voorzichtig de skillet uit de oven en giet het stoofvlees in de skillet.
- Rol het bladerdeeg uit en steek met een shamrock of ander klein vormpje 3 stukken bladerdeeg uit de lap.
- Leg het bladerdeeg over de pan en vouw de overhangende stukken bladerdeeg voorzichtig in de pan.
- Zet de beef & Guinness pie voor 35 minuten in de hete oven.