Brioche brood heerlijk zacht en lekker homemade!
Brioche is een zoet brood wat een beetje tussen de structuur van cake en brood zit.
Ik was van de week vrolijk begonnen aan het maken van een Brioche poging 1 en 2 waren geen succes, het deeg rees niet mooi en de structuur bleef kleffig.
Poging 2 was hij te hard gebakken en was de korst te donker en te hard.
Ik besloot om het nog een kans te geven en je raad het al 3 x is scheepsrecht!
Er kwam een heerlijke brioche uit de oven boterzacht en een mooie lichte korst.
Heb je wat plakken over dan kun je deze heerlijke wentelteefjes maken.
Zorg dan wel dat je ook een potje Golden syrup koopt want die ga je nog vaak voorbij zien komen in recepten.
Brioche brood
Ingrediënten
- 450 gram Bloem
- 2 theelepels Zout
- 50 gram Suiker
- 7 gram Droge gist
- 100 milliliter Volle melk
- 4 Eieren
- 1 extra Ei voor de eiwas
- 190 gram Zachte ongezouten boter
Instructies
- Verwarm de melk totdat deze lauw is, zorg ervoor dat de boter en eieren op kamertemperatuur zijn.
- Doe de bloem in de kom van je standmixer met een deeghaak.Doe het zout aan de linkerzijde in de kom en de suiker aan de rechterkant.
- Mix elke kant nu voorzichtig met je hand door de bloem.
- Mix het daarna door met de deeghaak even kort.
- Strooi de gist over de bloem.
- Giet de melk langzaam bij de bloem terwijl je de machine laat draaien op stand 1.
- Voeg nu stuk voor stuk de eieren erbij en blijf mixen, als alle eieren goed opgenomen zijn door het deeg blijf je 10 minuten mixen op stand 1.
- Hak de zachte boter in blokjes voeg nu steeds 2 blokjes boter toe aan het deeg terwijl de mixer draait. Let op! voeg pas weer opnieuw 2 blokjes toe als de andere boter goed is opgenomen in het deeg.
- Herhaal dit top alle boter door het deeg zit dit duurde bij mij een minuut of 8
- Haal nu het deeg uit de mengkom en doe deze in een licht beboterde schaal , dek af met een vochtige theedoek en laat het deeg 1,5 tot 2 uur rijzen op een warme plaats.Het deeg moet uiteindelijk in volume verdubbeld zijn.
- Als het deeg goed gerezen is en dus in volume verdubbeld is plaats je het deeg 1 uur in de koelkast.
- Maak na 55 minuten de bakvorm ( een broodbakvorm rechthoekig) of gebruik een cakeblik gereed, bekleed deze met bakpapier.
- Verdeel het deeg nu in 7 gelijke porties, bestrooi een werkblad met bloem.
- Neem 1 portie deeg en vouw elke hoek nu naar het midden tot je een bolvorm krijgt.
- Duw het nu plat en vorm het weer tot een bal.
- Herhaal dit met elke portie totdat je 7 mooie bolletjes hebt.
- Doe nu 4 bollen deeg achter mekaar in de bakvorm en vul de overige ruimte aan de ander kant op met de 3 bollen.
- Dek de bakvorm weer af met een vochtige theedoek en laat de brioche op een warme plaats weer 30 minuten rijzen totdat het deeg weer verdubbeld is.
- Als de 30 minuten bijna om zijn en het deeg is goed verdubbeld verwarm je de oven voor op 180 graden boven en onder warmte.
- Klop 1 ei los en bestrijk de bovenkant van de brioche licht met het los geklopte ei.
- Bak de brioche in het midden van de oven voor 30 minuten.
- Na de baktijd haal de brioche uit de oven en laat hem nog 20 minuten op het aanrecht staan in de vorm.
- Haal de brioche na 20 minuten uit de vorm en laat hem verder compleet afkoelen op een taartrooster.
Top recept erg lekker!
Hoi, Sanne!
Bedankt voor je review en je reactie fijn dat het gesmaakt heeft.
Groetjes, Nicole
Queen N’s Kitchen