Broodje bapao vervolg op Bao (gestoomde broodjes)
Vandaag een vervolg recept voor Bao (gestoomde broodjes) namelijk het broodje bapao gewoon homemade, lekker en simpel.
En ideaal om in te vriezen!
Ik deelde eerder al het recept voor Bao (gestoomde broodjes) nu dus de gevulde versie broodje bapao.
Ik vulde mijn broodjes met het mengsel van pikante gehaktballen.
Maar je kunt ze ook vullen met een vulling van gesneden kip met sambal en ketjap.
De keuze is reuze dus pas de vulling gerust aan naar je eigen smaak.
Of ga voor een vegetarische variatie die heb ik ook op de site staan.
Stoommandje of stoom apparaat.
Om de broodje te stomen kun je gebruik maken van een stoommandje (verkrijgbaar bij toko’s of online) of gebruik een stoomapparaat.
Zorg er dan wel voor dat er een stukje bakpapier even groot als je broodje eronder ligt dit voorkomt plakken tijdens het stomen.
Bewaren/invriezen.
Je kunt de broodjes prima bewaren wil je ze 2 a 3 dagen bewaren?
Dan kun je ze het beste na het stomen af laten koelen en per stuk elk broodje in een boterhamzakje doen.
Knoop deze aan het uiteinde dicht dan kun je ze maximaal 3 dagen bewaren in de koelkast.
Langer bewaren dan doe je elke broodje los in een boterhamzakje, dichtknopen en 3 maanden in te vriezen.
Opwarmen gaat het beste in de magnetron.
Zakje met broodje in de magnetron doen en op 600 watt 40 seconden verwarmen in de magnetron (koelkast versie).
Voor de diepvries versie met zakje bevroren in de magnetron doen op 800 watt 90 seconden.
Broodje Bapao
Equipment
- Stoommandje of stomer.
Ingrediënten
Voor de broodjes (Bao)
- 530 gram Patentbloem
- 7 gram Droge gist
- 40 gram Suiker
- 1/2 theelepel Zout
- 15 gram Bakpoeder
- 50 milliter Volle melk
- 250 milliter Warm water
- 25 milliter Zonnebloemolie
Voor de gehakt vulling
- 300 gram Gehakt Kip, varken of rund
- 4 teentjes Knoflook
- 1 gele Ui gesnipperd
- 2 eetlepels Ketjap manis
- 1 Ei
- 2 eetlepels Sambal badjak of 3 voor extra pit!
- 1 theelepel Chili poeder
- 1/2 theelepel Chili vlokken
- 1 eetlepel Donker bruine basterdsuiker of Javaanse bruine suiker verkrijgbaar bij de toko
- 1 1/2 theelepel Gemalen zwarte peper
- 1/2 theelepel Komijn
- 1 theelepel Gemberpoeder
- 4 – 5 eetlepels Paneermeel Voor een lichte bindding
Instructies
De Bao's
- Mix alle droge ingrediënten (bloem, gist, bakpoeder, suiker) in de mengkom van je standmixer door mekaar. strooi het zout erover.
- Meng de melk met het warme water en de zonnebloemolie.
- Zet de standmixer met de deeghaak aan op de laagste stand giet langzaamaan tijdens het mixen het vocht erbij (melk, water, olie)
- Mix het 2 minuten op de laagste stand tot een samenhangend deeg.
- Zet nu de mixer op de hoogste stand en laat het deeg nog 2 minuten draaien.
- Haal het deeg uit de mengkom bestuif met bloem en maak er een grote bol van.
- Vet een grote schaal in met 1 eetlepel zonnebloemolie, dit voorkomt dat het deeg gaat plakken tijdens het rijzen.
- Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het op een warme plek rijzen voor 1 uur (het deeg moet verdubbeld zijn anders heeft het langer nodig)
- Na de rijs tijd haal je het deeg uit de kom verdeel in 8 gelijke porties voor grote bao's of in 16 kleine porties voor 16 kleine bao's
- Rol er bollen van en druk ze plat.
- Meng alles voor het gehakt en kneed dit met je handen goed door.
- Leg in het midden 1 grote eetlepel van het gehakt mengsel, en vouw het broodje dicht en maak er weer een ronde bal.
- Herhaal dit met alle broodjes.
- Leg de broodjes uit mekaar in de stoommand vul elke mand max met 3 a 4 bao's de stoom moet er nog goed langs kunnen.
- Stoom grote broodjes 15 minuten en kleine broodjes 10 minuten.